Виїзд за кордон

Частково придатний 36б 13б статті, призову не пидлягаю, виїзд за кордон

17.01.2023 13:05 634

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 795
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

Стаття 13 Розкладу хвороб включає усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень); усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози; порушення інших ендокринних залоз; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз). 

Пункт "б" статті 13 передбачає непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. 

Стаття 36 Розкладу хвороб включає кондуктивну і нейросенсорну втрату слуху Н90-Н95 (вроджена глухота, ототоксична втрата слуху, оталгія, оторея, кровотеча із вуха, дегенеративні і судинні хвороби вуха, хвороби слухового нерва).

Пункт "б" статті 36 передбачає стійку повну глухоту або стійке зниження слуху при сприйнятті шепітної мови на відстані до 1 м на одне вухо, при сприйнятті шепітної мови на відстані до 2 м на друге вухо та передбачає Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Також має значення за якою графою Розкладу хвороб проводиться ВЛК - I графа (призовний вік), II- III графа (військовозобов’язаний (тобто, після 27 років).

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. 

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку. 

Для перетину кордону чоловіку, який визнаний непридатним до військової служби, необхідно мати рішення ВЛК або довідку про непридатність з виключенням з військового обліку та військово-обліковий документ з відповідною відміткою (для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення; для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці).

Отже, враховуючи викладене, якщо Ви визнані за рішенням ВЛК непридатним до військової служби та виключені з військового обліку, то Ви маєте право виїхати за кордон при наявності вищевказаних документів. 

Якщо Ви за рішенням ВЛК визнані обмежено придатним у воєнний час, то в цьому випадку Ви не можете перетинати кордон. Положення про ВЛК не містить визначення "Частково придатний", напевно Ви мали на увазі "обмежено придатний".

Також має значення коли Ви проходили останній медогляд, скільки часу пройшло та як правильно і точно зазначена відмітка у вашому військовому документі. 

Окрім зазначеного, додатково повідомляємо, що на перетин кордону також мають право чоловіки, які визнані особами з інвалідністю (незалежно від групи інвалідності) або відповідно до висновку ВЛК визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Якщо у вас є додаткові або уточнюючі питання в рамках цієї консультації, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Олександр
    Олександр
    1 рік
    Консультацiя № 43515
    Виїзд за кордон

    Дякую,все зрозуміло

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram