Розподіл майна після розлучення

Після розлучення, на протязі 3 років дружина має право на свою долю усієї власності, що була придбана у шлюбі, я правильно зрозумів?

Зараз вона каже що їй нічого не треба. Але теоретично зможе претендувати на свою долю через деякий час. Як цьому запобігти?

18.01.2023 16:02 468

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Після розлучення, на протязі 3 років дружина має право на свою долю усієї власності, що була придбана у шлюбі, я правильно зрозумів? - відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України  майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. Але, при цьому, відповідно до ст. 57 Сімейного кодексу України, особистою приватною власністю одного із подружжя є майно за час шлюбу, але за кошти, які належали одному із подружжя особисто. Наприклад, якщо при укладанні правочину на придбання майна дружина надавала нотаріусу заяву/згоду про те, що майно купується за особисті кошти чоловіка та про це є відповідний пункт у договорі купівлі-продажу, то це майно буде особистою приватною власністю чоловіка. Таке майно поділу не підлягає.                                                                                                                                            Якщо такі моменти не обговорювались під час укладання договору на придбання майна, а дружина лише надавала письмову згоду у нотаріуса на придбання без зазначення належності коштів, то це майно має статус спільної сумісної власності. Щодо строків давності. Позовна давність для поділу майна обчислюється від дня, коли один із співвласників (дружина) дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності. Тобто, якщо жоден із подружжя не вчиняє дій, які порушують або заперечують права іншого подружжя, то позовна давність не обчислюється. При цьому, неподання позову про поділ майна, у тому числі до спливу трьох років з дня розлучення, за відсутності доказів, які б підтверджували заперечення права одного з подружжя на спільне майно, зареєстроване за іншим подружжям, не може свідчити про порушення права і вказувати на початок перебігу позовної давності. Отже, має право на поділ майна на протязі 3 років не після розлучення, а з моменту виявлення свого порушенного майнового права. 

Зараз вона каже що їй нічого не треба. Але теоретично зможе претендувати на свою долю через деякий час. Як цьому запобігти? - для запобігання непорозумінь та суперечок у майбутньому перед розірванням шлюбу Ви можете укласти договір щодо майна, яке є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.                                  У договорі прописати усі важливі для вас моменти стосовно користування та розпорядження майном (кому і що залишається, що і в якій частині ділите). Договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.                                                                                                                                                              При розгляді заяви про розірвання шлюбу  в суді (бажано, щоб у позові було зазначено), необхідно заявити про відсутність між вами майнового спору щодо спільної сумісної власності та додати до позову копію договору. Якщо укласти  договір немає можливості, то більш детально стосовно майна та відсутності майнового спору  опишить про це у позовній заяві. Усі ці дії у подальшому не дають можливості заявити про порушення майнового права. 

Якщо у вас є уточнюючі питання в рамках цієї консультації, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram