Щодо діагнозу артрозу та розриву меніска у військовослужбовця

Добрий день. Будь ласка, допоможіть знайти правильне рішення у ситуації, що склалась. Мій чоловік на другий день від початку війни сам пішов у військкомат. Медичний огляд, звісно ж, не проходив: ,,здоровий?,, - ,,здоровий,,. І в той же день поїхав... 10 місяців ми чекали, що його відпустять у відпустку, і лише зараз, нарешті, відпустили. Мій чоловік дуже мужній і відважний, і ніколи не скаржиться. Але останні кілька місяців я все частіше почала чути по телефону про те, що його болять коліна. Така проблема була у нього уже років 5, і на мої прохання піти до лікаря, він знаходив 10 відмовок. Але перед відпусткою, біль став постійним і сильним, і чоловік сам сказав, що, якщо буде відпустка, підемо до лікаря. Йому зробили МРТ одного коліна, яке зараз болить більше, хоча те ж саме із іншим. Висновок МРТ: МР-картина характерна для розриву тіла та заднього рогу медальйоном меніска (ступінь 3), деформуючого артрозу 2 ст. Синовіїт. Супрапателярний бурсит. Ми змогли зробити МРТ лише день перед його поверненням ,,туди,,. Лікар сказав, що необхідна операція інакше це все закінчиться інвалідністю. Словом, мій чоловік повернувся до несення служби, а я хочу дізнатись як йому допомогти. Скажіть, будь ласка, детальний алгоритм дій у цій ситуації. Куди він має звернутись за мед.допомогою, оглядом, чи що там ще у військових, щоб все ж його відпустили на операцію? Як і де відбувається операція, реабілітаія? Як довго? І чи він має потім продовжити службу? Бо в переліку ,,хвороб комісування,, я, наче зрозуміла, що його діагноз підходить. Будь ласка, дуже сподіваюсь на Вашу відповідь і пояснення, бо хочеться все детально зрозуміти і допомогти моєму чоловікові. Чекатиму на Вашу відповідь. Дякую.

18.01.2023 20:37 20922

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
430 відгуків (428 +) (2 -)
Консультацій: 1621
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

В даному випадку без проходження ВЛК не обійтись, так як навіть якщо ми говоримо не про звільнення зі служби, а про відпустку для проведення операції та реабілітації, то таке рішення приймає виключно ВЛК з подальшим встановленням ступеня придатності. 

Поставлений вашому чоловіку діагноз відповідає ст. 61 Додатку №1 до наказу МОУ №402

Стаття 61

Включено: артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м'яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м'язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча; остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща).

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

 Але є спірний момент в частині п. "А" чи "Б". Якщо ми говоримо про артроз 2 ступеня то він підпадає під п. "Б" за яким частіше за все ВЛК визнає придатним або обмежено придатним та 30 днів відпустки для симптоматичного лікування. А от діагноз розрив тіла та заднього рогу медальйоном меніска (ступінь 3) що відповідає класифікації хвороб М - 23 (внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів) є станом який може відповідати стану зі значним порушенням функцій суглобу так як має найтяжчу стадію 3, що в свою чергу відповідає п. "А" ст. 61 та дає підстави визнати непридатним до служби з виключенням з військового обліку, що в свою чергу дає право на звільнення зі служби на підставі п.2 ч. 4 ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". 

Тому ви праві діагноз поставлений чоловіку може слугувати підставою для того щоб він був звільнений за станом здоровʼя та міг пройти лікування.

Для цього потрібно звернутись до командира з рапортом про направлення на ВЛК. Надаю зразок рапорту. 

Командиру

________________________________

(звання та П.І.Б. командира)

 

Військовослужбовця

________________________________

(свою посаду, звання та  ПІБ)

 

 

Р А П О Р Т

            Я __________________ маю різке та тривале погіршення стану мого здоров’я, що унеможливлює подальше проходження військової служби. Зокрема, у мене (детально вказати всі симптоми, указати, що саме болить, зазначити про загострення). Мій стан хвороби прогресує, загострюється. Через це можу ненароком учинити будь-яку небезпечну чи аварійну ситуацію не зі своєї вини, що може призвести навіть до жертв.

            У зв’язку з вищевказаним, та згідно вимог «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України», що затверджене Наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 р. № 402,  прошу забезпечити надання мені законної можливості проходження військово-лікарської комісії з метою встановлення придатності/непридатності до військової служби, для чого видати мені у встановленому порядку направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією; службову характеристику для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією та пакет інших необхідних документів.

 

 

Додатки (за наявності):

  1. Медична характеристика.
  2. Виписка з історії хвороби.
  3. Висновок дослідження МРТ.

 

__ ___________ 202_ року                                  ________________                                   ____________________

                                                                                         (підпис)                                                                        (прізвище та ініціали)

Після розгляду рапорту чоловіка можуть направити на проходження попереднього обстеження в госпіталі в стаціонарі. Це зумовлено особливістю захворювання та порядком встановлення придатності за ст. 61. Згідно пояснень  до застосування вказаної статті (Додаток №2 до Наказу МОУ №402) постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід ураховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами "а", "б" чи "в" залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду. 

Таким чином рекомендую чоловіку звернутись з рапортом за зразком вище, до нього додати ваші медичні документи. Якщо командир адекватний, то надасть направлення на ВЛК і там вже все залежить від рішення комісії. Але на мою думку у вас є всі шанси отримати для чоловіка звільнення зі служби. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram