Бронювання і мобілізація

З листопада вийшов новий закон 7687 по бронюванню але немає порядку бронювання. ми комунальне підприємство маємо моб завдання. і є підприємством критичної інфраструктури(водопостачання і вивіз ТПВ) підпадає під ДВА пункти закону. Порядок та перелік можливостей для бронювання, крім тих, що передбачають наявність мобілізаційних завдань, почне діяти тільки після того, як буде розроблений і схвалений Урядом окремий порядок, що визначатиме ці критерії. А до того часу діятиме порядок визначений постановою Кабінету Міністрів від 3 березня 2022 року № 194, який передбачає наявність мобілізаційного завдання. Тобто подати лист з обгрунтуванням і списком пропозицій до військової районної адміністрації? Вони не хочуть бронювати! Відправляють у воєнкомат. А Воєнкомат відправляє в адмінсітрацію і так по кругу. як правильно? Що і куди подати? Можливо в профільне міністерство інфраструктури?
я керівник. вже 2х мобілізували. і ще в 2х повістки на руках. є якісь варіанти з бронюванням? Як забронюватися і мати результат щоб не мобілізували?

22.01.2023 10:15 769

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

На сьогоднішній день порядок бронювання військовозобов'язаних передбачений Постановою  КМУ 194 від 03.03.2022р.  Деякі питання бронювання військо... | від 03.03.2022 № 194 (rada.gov.ua) цей порядок як діяв, так і продовжує свою дію. Тож, Ви маєте пронювати своїх працівників згідно до цього Порядку.

Оскільки Ваше підприємство  відноситься до  секторів критичної інфраструктури, що забезпечує системи життєзабезпечення згідно з Постановою КМУ від 9 жовтня 2020 р. № 1109 (див. перелік секторів критичної інфраструктури:  Деякі питання об'єктів критично... | від 09.10.2020 № 1109 (rada.gov.ua)  то вказане підприємство підпадає під п. 4 ч. 1 ст. 25 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно до якого   бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють   на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Згідно до ч. 2 Постанови КМУ №194, Ваше підприємство має подати пропозиції щодо бронювання своїх працівників та обгрунтування через секторальний орган у сфері захисту критичної інфраструктури: у Вашому випадку (згідно до Постанови КМУ №1109) це Мінрегіон Міністерство розвитку громад та територій України – Мінрегіон (minregion.gov.ua)

Мінрегіон ці пропозиції з обгрунтуваннями погоджує з Міноборони, після чого подає в Мінекономіки, які приймають рішення про бронювання працівників  згідно до переліку що визначені в пропозиціях, про що видає наказ, копія якого  надсилається в Міноборони, а витяг з наказу (з печаткою міністерства) надсилається безпосередньо підприємству що бронює своїх працівників, із зазначенням строків бронювання (відстрочки).  І тоді Ваші працівники вже не підлягають призову на час дії цієї відстрочки.

Пропозиції з обгрнтуванням можете подати в Мінрегіон як в паперовій, так і в електронній формі.

Тобто, Ви маєте подати документи не в ТЦК СП (військомат), і не в військову адміністрацію, а безпосередньо в Мінрегіон. 

У разі виникнення додаткових питань/уточнень звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram