Перетин кордону по паспорту старого зразка

Доброго дня!
Прохання допомогти розібратись в наступному питанні:
Я маю дійсний закордонний паспорт, старого зразка.
01.11.2022 року я перетнула румунський кордон і 18.11.2022 року отримала тимчасовий захист Румунії.
1. Чи можу я по своєму паспорту повторно проїхати до України на 1 день і знову повернутись до Румунії? Не розумію чи дає мій небіометричний паспорт можливість виїздів з Румунії та повторних повернень до неї?
2. Чи можу я здійснити поїздку на територію Шенгену (з Румунії) по моєму небіометричному паспорту? (наприклад проїхати з Румунії до Німеччини, через Венгрію для отриманя тимчасового захисту в Німеччині)

22.01.2023 14:07 2688

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (147 +) (0 -)
Консультацій: 747

Вітаю!

1.

ТАК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ В ОБИДВІ СТОРОНИ БО ДІЮЧЕМУ НЕ БІОМЕТРІЧНОМУ ЗАКОРДОННОМУ ПАСПОРТУ.

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ 

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Виїзд за кордон по закордонному паспорту старого зразку (не біометричний):

Можливо, якщо документ є чинним.

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 № 152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон» паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлений та/або виданий на підставі документів, поданих до 01.01.2015, є чинним протягом строку, на який його було видано.

хххххх

Румунія визнає паспорти громадян України для виїзду за кордон, які містять записи щодо продовження терміну дії або вписання дітей, внесені згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року, № 270.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, Румунія приймає тимчасово переміщених громадян України, які залишають країну через війну росії проти України, в тому числі, у яких відсутній паспорт громадянина України для виїзду за кордон. В таких випадках, рішення про пропуск через державний кордон Румунії приймається безпосередньо у румунському пункті пропуску представниками прикордонної поліції Румунії, зокрема за результатами розгляду наявних у громадянина документів.

Також, з гуманітарних міркувань, румунська Прикордонна Поліція дозволяє перетин румунського кордону для транзиту в Україну громадянам України, які покинули територію України починаючи з 24 лютого 2022 року, без наявності дійсного документу для виїзду за кордон та без візи, якщо вони надають на прикордонному контролі один з наступних документів:

  • внутрішній паспорт громадянина України старого зразку;
  • внутрішній паспорт громадянина України з електронним носієм;
  • небіометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон (включно з відміткою про продовження терміну дії);
  • свідоцтво про народження;
  • діти, дані яких вписані у паспорт одного з батьків.

З вищезазначеними документами можливо повернутися в Україну з Румунії перетнувши кордон Румунії з Чернівецькою областю: прикордонний пункт Сірет – Порубне та з Закарпатською областю: прикордонні пункти Сігету Мармацієй – Солотвино, Халмеу – Дякове, а також паромною переправою Ісакча – Орлівка.

2.

Також українські громадяни, які отримали форму тимчасового захисту на території однієї з держав членів Європейського Союзу, згідно з Рішенням (ЄС) 2022/382 Ради, можуть переміщуватись, зокрема з метою транзиту, до іншої країни-члена ніж та, що видала дозвіл на перебування, на період до 90 днів протягом 180 днів. Водночас, на період тимчасового захисту дозволяється виїзд з Румунії всіх громадян України, які користуються правом вільного повернення в Україну (ВИХОДЯЧИ З ЦЬОГО РІШЕННЯ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВИЇХАТИ ДО НІМЕЧЧИНИ ЧЕРЕЗ УГОРЩИНУ, МАЮЧИ ОФОРМЛЕНИЙ ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ).

Рішення про пропуск через державний кордон Румунії приймається безпосередньо у румунському пункті пропуску представниками прикордонної поліції Румунії, на основі наданих документів

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram