Вчителі та мобілізація

Добрий день. Багато разів читаю на порталі про відстрочку вчителів від мобілізації. Але закон не підписано президентом, лише подано Верховною радою.

"Учителів і наукових співробітників так і не звільнили від мобілізації, незважаючи на ухвалений Верховною Радою 29 липня законопроєкт №7352, який вносить зміни в закон про мобілізацію — там надається право на відстрочку викладачам і науковцям." - Фокус.юа

Так все ж таки, у вчителів є можливість відстрочення чи ні?

25.01.2023 10:32 1454

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня!

- Так, діюче законодавство надає вчителям право на відстрочку від мобілізації.

Відповідно до положень абз. 3 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2745-VIII від 06 червня 2019 року та № 2196-IX від 14 квітня 2022 року, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Тобто, якщо Ви є педагогічним працівником закладу середньої освіти або професійно-технічної освіти і працюєте не менш як на 0,75 ставки - Ви не підлягаєте мобілізації.

Документами, що підтверджує Ваше право на звільнення від призову за мобілізацією, будуть:

- довідка з місця роботи, яка видається навчальним закладом. Довідка подається до ТЦК та СП (військкомату) лише в оригіналі. В довідці обов’язково має бути зазначено про те, що Ви працюєте на 0,75 ставки (або на повну ставку) та на якій посаді працюєте.

- копія наказу про прийняття на роботу (завірена директором закладу освіти).

- копія трудової книжки (завірена директором закладу освіти).

Отже, вчителі (педагогічні працівники) не підлягають призову під час мобілізації (за умови, що вони працюють у закладі загальної середньої освіти (або професійно-технічної освіти) не менш ніж на 0,75 ставки).

Що ж стосується законопроекту № 7352, то запропоновані ним зміни стосуються саме наукових і науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, які не мають вченого звання та/або наукового ступеня. Законопроектом № 7352 передбачається, що право на відстрочку матимуть наукові, науково-педагогічні і педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти незалежно від наявності в них вченого звання та/або наукового ступеня.

Будь-яких змін до статусу педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти та професійно-технічної освіти, законопроект № 7352 не вносить.

На сьогоднішній день цей законопроект ще не підписаний Президентом.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram