Мій син інвалід з дитинства 2 групи. Синові 34 роки. Чи підлягаю я мобілізації?

Мій син інвалід з дитинства 2 групи. Синові 34 роки. Чи підлягаю я мобілізації? Якщо я не підлягаю мобілізації, як мені правильно оформити документи, щоб не бути мобілізованим?

25.01.2023 15:32 579

Консультація виконавця

Добрий день. 

По суті заданих питань.

Чи підлягаю я мобілізації? 

Відповідно до абз 8 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, Ви не підлягаєте призову під час мобілізації, якщо Ваш повнолітній син знаходиться на Вашому утриманні(здійснюєте за ним догляд).

Документами що підтверджують утримання(догляд) можуть бути: 

- документ, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстрованемісце проживання(перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) дитини,   

або

 - акт здійснення догляду,  

або 

-документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.   

Найпростішим буде надати «документ, що підтверджують спільне проживання (задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання(перебування)дитини». Для цього необхідно бути зареєстрованим з сином за однієї адресою. Якщо Ви зареєстровані за однією адресою Ви можете взяти довідки про місце реєстрації(витяг з реєстрації територіальної громади) у ЦНАПіабо відділі реєстрації відповідної міської, селищної або сільської ради, або самостійно за допомогою порталу «ДІЯ», довідка містить QR та має повну юридичну силу - https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi

 Отримання акту догляду

 Постановою КМУ №1044 від 10.09.2022 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-pravyl-peretynannia-derzhavnoho-kordonu-hromadianamy-t100922), внесено зміни до Постанови № 57. Ці зміни набрали чинності 27 вересня 2022 року. З моменту публікації змін, згідно п.2-1, постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п #Text), Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

 Порядок дій.

  1. Подати заяву(особисто або поштою (рекомендованим листом з описом вкладення)) до райдержадміністрації або до виконавчого сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення догляду за особою з інвалідністю IІ групи та з проханням видати акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи. У заяві зазначити, що ви здійснюєте догляд, та зазначити адресу де Ви здійснюєте догляд за сином. До акту додати довідку МСЕК за формою 157 о про інвалідність, документ, що підтверджують родинні звʼязки(свідоцтво про народження), паспорти та ІНН Ваш та сина.

 2.Не дивлячись на зазначення 5 робочих днів, заява буде розглядатися протягом 30 календарних днів згідно ЗУ "Про звернення громадян". 

3.Після розгляду заяву протягом 5 робочих днів держаадміністрації або відповідна рада здійснить перевірку.

  1. За результатом звернення Вам видадуть акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи.

Однак цей варіант до кінця не врегульований, тому іноді певні ради або держадміністрації можуть відмовляти.

Отримання документу про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

Для отримання документу про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд все складніше, необхідно мати підтвердження, що син потребує догляду та щоб не було інших осіб, що можуть надавати такий догляд(фактично, щоб тільки Ви мешкали разом), проживати на момент перевірки з сином та, щоб Ваш дохід не перевищував 2608 гривень за останні 6 місяців. Порядок передбачений Постановою КМУ 23 вересня 2020 р. № 859 "Деякі питання призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-п #Text).

Якщо ж син має інвалідність за психічним захворюванням можливо розглянути опіку або піклування.

Якщо я не підлягаю мобілізації, як мені правильно оформити документи, щоб не бути мобілізованим?

Норма вищенаведеної статті є нормою прямої дії, тобто отримувати відстрочку за призовом не потрібно, оскільки Вас звільняє наявність підстави, а не наявність відстрочки, але у разі отримання повістки необхідно надати документи, що підтверджують Вашу підставу.

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Таким чином, Ви не зобовязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повіски - обов'язок надати документи, що звільняють Вас від призову.

З огляду на це , самостійно приходити до військкомату без врученої повістки немає необхідності, а вже після отримання Ви повинні або з'явитись з документами, що дають підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації або надіслати засобами поштового зв'язку документи, що підтверджують підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації. Або звичайно при наявності документів Ви має те право подати заяву на отримання відстрочки

Для отримання відстрочки та підтвердження підстави у ТЦКСП необхідно надати 

1.Документ, що підтверджує інвалідність сина

Довідка МСЕК()157 о)

або

• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;

або

• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності;

або

• довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

2. Свідоцтво про народження сина

3. Паспорти громадян України та ІНН.

4. Підтвердження утримання повнолітнього сина. Найпростішим буде надати «документ, що підтверджують спільне проживання , як наведено вище.

5. Військово-обліковий документ

Зразок                                                                                 Керівнику _________ районного територіального

                                                                                 центру комплектування та соціальної підтримки 

                                                                                  від _____________________________

                                                                                   Адреса: ______________________________

                                                                                  Тел.: ___________________

                                                            ЗАЯВА

       "про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації"

      Повідомляю, що на моєму утриманні перебуває повнолітня особа з інвалідністю ІІ групи __________ ________ ___________ дата народження _________ , що підтверджується документами(додані до заяви).

      Відповідно до абз.8 ч.1 ст. 23("Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації") ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

      На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами  Указу Президента України № 65/2022 від 24.02.2022 року «Про загальну мобілізацію»; Законів України «Про звернення громадян», «Про правовий режим воєнного стану», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», -

ПРОШУ:

  1. Вирішити питання про надання мені відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки згідно абз.8 ч.1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» про, що проставити відмітку у військово-обліковому документі.

Додатки:

  1. Копія свідоцтва про народження.
  2. Копія довідки МСЕК.
  3. Копії паспорту заявника та особи з інвалідністю.
  4. Копії ІПН(РНОКПП) заявника та особи з інвалідністю.
  5. Копія військово-облікового документа.
  6. Витяг з реєсту територільної громади(довідка про слад сімʼї)

З повагою

 «___» ______ 2023 року.                        _________                      _____________________________

 Заяву друкуєте у двох примірниках та підписуєте. До надрукованої заяви, до одного примірника надаєте пакет документів(засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: "Згідно з оригіналом дата підпис прізвище та ініціали(крім паспорту та коду Вашого сина), за вимогою надасте оригінали для огляду. Другий примірник залишаєте без документів. Два примірники подаєте у відділ діловодства (канцелярії або відділу вхідної кореспонденції, та просити поставити на Вашому екземплярі позначку про отримання та реєстраційний номер, у разі відмовити зареєструвати надсилаєте поштою  цінним листом з описом.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram