Чи можуть призвати людину, якщо батько інвалід 2 групи

Маємо: батько інвалід 2 групи. Ледве ходить. Чи можуть мобілізувати сина? Які потрібні документи, якщо видали повістку? Якщо прописані за різними адресами, чи підходить статус впо за містом реєстрації батька або потрібна прописка? Це не єдина дитина, є ще донька та дружина-пенсіонер. Та чи потрібно робити опікунство або акт догляду? Виїжджати закордоп наміру немає. Бажано з посиланням на закон.

26.01.2023 11:57 827

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Абзац 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») не містить вимог щодо оформлення догляду за батьком або оформлення опікунства (інвалідність, догляд та опіка - це різні підстави для отримання відстрочки).                                                                                                                                      Також Закон не вимагає наявність реєстрації місця проживання за однією адресою та складання акту про встановлення факту здійснення догляду (акт складається в інших випадках). Наявність інших родичів (дружини та доньки) не впливає на отримання відстрочки сином та не може бути підставою для відмови у наданні відстрочки.

Для отримання відстрочки при відвідуванні військомату необхідно надати заяву про надання відстрочки від призову під час мобілізації та долучити до заяви копії документів, які підтверджують родинні зв’язки та інвалідність батька. Підтверджуючими документами є:

-довідка МСЕК

-пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності

-свідоцтво про народження сина

-копії паспортів.

Копію довідки ВПО також не завадить долучити. Закон її не вимагає, але для запобігання зайвих питань зайвою не буде.

До заяви про отримання відстрочки необхідно буде долучити нотаріально посвідчені копії цих документів  Заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату, другий для заявника, щоб військомат поставив відмітку про прийняття заяви. До заяви додаються копії докментів, а при собі треба мати оригінали зазначених документів.

Отже, мобілізувати сина не можуть, оскільки він має право на відстрочку від призову під час мобілізації згідно абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», у зв’язку з наявністю у батька інвалідності II групи.

Якщо у Вас є додактові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com 

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації, якщо вона була Вам корисною.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram