Досрочная пенсия

В ноябре 2022г стала на учет в центр занятости, т.к. была уволена по сокращению штатов-на этот момент мне было 58 лет, и 8 месяцев -меньше 1,5 года до пенсии и 35 лет страхового стажа. На данный момент заканчиваются выплаты по безработице и для меня нет подходящей работы. При обращении в пенсионный фонд по оформлению досрочной пенсии мне ответили, что закон есть, но нет программы. Так ли это? Варианты выхода на пенсию есть?
26.01.2023 16:24 569

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Право на достроковий вихід на пенсію за віком гарантується відповідно до частини 6-7 статті 115  Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» від 15.02.2022 р. № 2040-IX.

Законом передбачена, зокрема, можливість дострокового призначення пенсії за віком особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.

Пенсія призначається достроково за умови, якщо:

- особу звільнено з роботи з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників;
- на день звільнення особи з роботи їй залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, визначеного ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
- особа зареєструвалася в державній службі зайнятості та для неї відсутня підходяща робота;
- особа набула повний страховий стаж (для  жінок — 30 років).

Виплата достроково призначеної пенсії та оплата послуг за її доставку у період до досягнення особою пенсійного віку здійснюється Пенсійним фондом України за рахунок коштів, що сплачуються Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Підтвердження страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, здійснюється шляхом обміну інформацією між Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Пенсійним фондом України.

Отже, у Вашому випадку наявні усі законні підстави для дострокового призначення пенсії. Законодавство щодо призначення пенсії  на сьогоднішній день чинне. Стосовно відсутності програми - не зовсім зрозуміло, що мається на увазі. Якогось особливого порядку чи програмного забезпечення для призначення дострокової пенсії законодовством не передбачено. Вона призначається  за загальними нормами та правилами з врахуванням певних особливостей. Якщо мова йдеться про відсутність програми в індивідуальному порядку виключно по технічним причинам в самому управлінні пенсійного фонду або відсутність технічної можливості щодо опрацювання заяви та формування  документів,  то це ніяким чином не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії.

Призначення та виплата пенсії гарантована Конституцією України та Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" і ніяка "програма" не може бути поважною причиною  для того, щоб не призначати пенсію.

Для реалізації права на призначення пенсії за віком законодавством встановлено порядок звернення громадянами до органів Пенсійного фонду України відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". 

Відповідно до зазначеного порядку, заяву про призначення пенсії можна подати при особистому зверненні особи до ПФУ (тобто, особисто відвідати пенсійний фонд), без особистого звернення через портал "Дія" (за посиланням https://diia.gov.ua/services/priznachennya-pensiyi ) або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України ( за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/  ).

Таким чином, Ви маєте право подати заяву на призначення пенсії одним із зручних для Вас способів - особисто чи в онлайн-режимі. Якщо Вам у пенсійному фонді відмовляють в усному вигляді чи посилаються на відсутність будь-яких умов для прийняття заяви, вимагайте надати письмове пояснення щодо причини з посиланням на норми законодавства (можна написати заяву/скаргу та зареєструвати у ПФУ). 

У разі прийняття органами Пенсійного фонду України рішення про відмову в призначенні пенсії за віком, особа отримує право звернутися до суду для оскарження відповідного рішення.

Якщо у Вас є додактові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com надамо роз’яснення та відповімо на додаткові питання.

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації, якщо вона була Вам корисною.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram