Під яку групу порушень функцій підпадає мій стан, як ступінь порушень визначає лікар ВЛК

Добрий день. Маю захворювання яке підпадає під розділ "Вроджені вади розвитку системи кровообігу Q20-Q28", Стаття 74, а точніше "Q28.20 Артеріовенозна вада розвитку церебральних судин", якою спричинена наявність інсульто-небезпечної судини головного мозку та періодичне випадіння області поля зору.
Маю "свіжу довідку з Інституту Нейрохірургії на основі проходження обстеження з підтвердженням діагнозу.
Які мої перспективи в разі проходження ВЛК, під який з пунктів (а, б, в, г) я підпадаю і як це буде визначати лікар ВЛК?
Дякую.

27.01.2023 12:21 983

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

 Вроджені вади розвитку системи кровообігу регулює, зокрема, стаття 74 Розкладу хвороб Положення про ВЛК. 

При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (це Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

Зазначена стаття 74 Розкладу хвороб застосовується у разі неможливості лікування вроджених вад розвитку, відмови від лікування або незадовільних його результатів.

До пункту "а", зокрема, належать: мікроцефалія, вади з редукцією частини головного мозку, уроджена гідроцефалія, інші аномалії головного та спинного мозку зі значними порушеннями функцій нервової системи.

Пункти "б", "в", "г" під Ваш випадок не підходять. 

Крім цього, при визначення придатності за вашим захворюванням можуть бути застосовані також статті 41-42 Розкладу хвороб. 

З тієї інформації що Ви надали, у Вас має бути п. "а " ст. 74 Розкладу хвороб, при якому в воєнний час надається непридатність до військової служби, при цьому можливо застосування пункту "б" ст. 41-42. Тобто, висновок може бути встановлений за сукупністю статтей. 

При визначенні ступеня придатності до військової служби будуть враховуватись попередні медичні обстеження, КТ,  МРТ дослідження судин (артерій) головного мозку та результати ангіографії. Також буде враховуватись ваше бажання щодо подальшого лікування, в тому числі операційного втручання. Крім цього буде розглядатися вплив основного захворювання на інші функції організму (функції органів зору).

Якщо при проходженні медкомісії буде вирішено направити Вас на стаціонарне обстеження з подальшою операцією по виключенню АМВ, то ВЛК може визнати Вас тимчасово непридатним до військової служби з наступним проходженням медкомісії. 

Тобто, якщо Ви після проведення медкомісії будете  визнані тимчасово непридатним до військової служби за висновком ВЛК, то Ви будете  мати право на відстрочку від призову під час мобілізації. Після проведення операційного втручання ВЛК буде враховувати результати проведеної операції та рекомендації лікарів про необхідність реабілітації після операції. 

У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк - 2 місяці. Максимальний термін, на який можуть дати таку відстрочку – до 6 місяців. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення остаточного питання про непридатність/придатність до військової служби. Тобто, після закінчення тимчасової непридатності, яка не може бути більше 6 місяців, необхідно буде повторно пройти військово-лікарську комісію, яка вже встановить або повну непридатність до службу або обмежену придатність.

Якщо Ви не бажаєте робити операцію, то пункт "а" також може бути при врахуванні інших показників, які мають вплив на важливі функції організму.

Отже, при проходженні ВЛК Вам необхіно надати комісії попередні медичні документи про своє захворювання. Обов’язково необхідно надати дослідженні ангіографії, КТ та МРТ, враховуючи характер вашого захворювання. Наявну у Вас довідку також необхідно надати комісії, але однієї довідки замало. Треба, щоб саме вузький спеціаліст (нейрохірург, невролог) надав Вам епікриз, де саме буде зазначено діагноз. Також бажано, щоб були висновки офтальмолога. Усе це необхідно, щоб комісія мала уяву про стан Вашого здоров’я та зробили об’єктивний висновок щодо придатності до військової служби.  

Перед проходженням ВЛК обов’язково робляться загальні дослідження та аналізи - аналіз крові та сечі, флюорографічне обстеження, електрокардіографія, артеріальний тиск. Після цього відбувається огляд загальними лікарями - терапевт; хірург; офтальмолог; психіатр; стоматолог; невропатолог; оториноларинголог;дерматолог. При наявності хронічних захворювань, додатково оглядають інші спеціалізовані лікарі. 

Після проведення огляду кожен лікар записує інформацію про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до служби у висновок та вказує відповідну статтю розкладу хвороб.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram