Мобілізація і грижі

Добрий вечір , підкажіть будь ласка з таким діанозом захровювання хребта чоловіка можуть мобілізувати ? Та чи можливо виїхати за кордон ? Обстеження додаю .

30.01.2023 18:55 55022

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Діагнозам:  Остеохондроз поперекового відділу хребта, протрузії м/х дисків L4-L5/ Спонділоартроз/грижа диску відповідає ст. 64 розкладу хвороб згідно Положення про ВЛК (див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) див. в таблиці:

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Ступінь придатності до служби визначається виходячи із складності порушення функцій хвороби. Додаток 2 Положення про ВЛК дає розшифровку кожному пункту розкладу хвороб.

Так, згідно пояснень до п. "в" ст. 64 належать:

фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

спондилолізний спондилолістез I ступеня (зміщення на 1/4 поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом.

Ознаками клінічного прояву остеохондрозу є порушення статичної функції ураженого відділу хребта - випрямлення шийного (поперекового) лордозу або утворення кіфозу, поєднання локальних лордозу та кіфозу замість рівномірного лордозу. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням. Тільки сукупність клінічних та рентгенологічних ознак обмеженого деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу в поєднанні з неврологічними розладами дають підставу для застосування пункту "в" цієї статті щодо військовослужбовців за контрактом, які оглядаються за графами II-III Розкладу хвороб.

При грижах застосовують п."г" ст. 64.

Проте, враховуючи у Вас такі показники згідно МРТ, як: дегенеративно-дистрофічні зміни у хребті, артрозні зміни в міжхребетних суглобах, до Вас мають застосувати п."в" ст. 64 (а можливо і "б" у разі визначення пункту статті 23, адже  до Вас також мають застосувати  також ст. 23 Положення про ВЛК :

Стаття 23

Включено: хвороби периферичної нервової системи G50-G75 (ураження черепних нервів, нервових корінців та сплетінь, полі-, мононейропатії, усі форми міастеній, міопатії, хвороби нервово-м'язового з'єднання та м'язів), M45 (дорсалгія, радикулопатія, цервікалгія, ішіас, люмбаго та інші)

а) швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Згідно до пояснень до ст. 23:

до пункту "б" належить: поєднання виражених дегенеративно-дистрофічних змін у хребті з незначно вираженими неврологічними розладами.

до п.  "в" належать:  хвороби периферичних нервів та сплетінь з незначними загостреннями без тенденції до наростання рухових, чутливих і трофічних розладів, а також існуючі слабо виражені залишкові явища, зумовлені перенесеними в минулому загостреннями, які суттєво не обмежують функцію кінцівки та працездатність оглянутого. За цим пунктом оглядаються також громадяни та військовослужбовці з наслідками невриту лицьового, серединного нервів.

Для того, щоб мати більш чітке розуміння який пункт цієї статті можливо застосувати, необхідно бачити висновок лікаря невролога (діагноз) на підставі в тому числі висновку МРТ, адже сам висновок  МРТ не є остаточним діагнозом, та він не достатньо інформативний. Тобто, його розкрити має лікар невролог.

2. Щодо відстрочки та виїзду за кордон.

Виїзд за кордон можливий у разі визнання тимчасово непридатним до служби із наданням відстрочки. За Вашим діагнозом таке можливо було б у разі застосування ст. 65 розкладу хвороб:

Стаття 65

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб кістково-м'язової системи і сполучної тканини, хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Цю статтю застосовують як правило, після перенесених хірургічного лікування, та визнають осіб тимчасово непридатними із наданням відстрочки.  Тобто, у Вас тимчасової непридатності не може бути.

Згідно до ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

За кордон також мають право виїхати особи які визнані непридатними до служби із виключенням з обліку. Але у разі застосування до них пункту "а" (зокрема) ст. 64 та/або 23 розкладу хвороб. Таких осіб взагалі  виключають із військового обліку та вони не підлягають мобілізації згідно до абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію. 

Тимчасово непридатні  та непридатні із виключенням з обліку мають право на перетин кордону згідно п. 2-6 Правил перетину кордону (див. за посиланням:Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua), 

2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

При застосуванні п. "в" або "б" статтей 64 та /або 23 лікарі ВЛК не визнають непридатність до служби, а встановлюють обмежену придатність. При визначенні обмеженої прадатності або придатності виїзд за кордон не передбачений.

Щодо призову під час мобілізації. Звичайно що при визначенні придатності що особа підлягає мобілізації.

При обмеженій придатності особа підлягає мобілізації, але з певними особливостями: застереженнями у фізичних навантаженнях, у носінні бронежилетів, виконанні бойових завдань тощо. Такі особи можуть нести службу в підрозділах забезпечення.

Згідно до п. 20.3 Положення про ВЛК: 

Обмежено придатний до військової служби"

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram