Заява на відсрочку від мобілізації

Вітаю! Навчаюсь на аспірантурі (денна форма) до 2024 року. Як я розумію, для відстрочки цього недостатньо і потрібно писати заяву з прикріпленням до неї документів, що підтверджують моє право на це. Маю декілька питань з цього приводу:
1) Яким законом чи постановою регулюється цей процес?
2) Чи можу я подати цю заяву без особистого візиту до ТЦК, а відправити поштою? Як я отримаю довідку про відстрочку в такому випадку?
3) Яка ймовірність що після особистого візиту до ТЦК та подання заяви мені відразу вручать повістку на ВЛК?
4) Чи забов`язаний я взагалі це робити без виклику для уточнення данних?

Завчасно дякую!

02.02.2023 16:04 1693

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви маєте право на відстрочку згідно ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Зверніть увагу на те, що Законом вказано лише про те, що така категорія осіб не підлягає мобілізації. Обов'язку подавати заяву на відстрочку, або проходити якись процедури та алгоритми, профільним законодавством не передбачено. Підтверджувати право на відстрочку (кожний рік) передбачено для призовників на строкову службу, але для військовозобов'язаних під час призову на військову службу під час мобілізації такого обов'язку немає. Проте, Ви можете подати в ТЦК СП (військомат) заяву з документами так скажемо для власного спокою+ у разі вручення повістки Ви будете мати обгрунтування для представників військомату чому Вам немає сенсу цю повістку вручати  (адже Ви отримали відстрочку) та можете підтвердити цей факт документально (штампом в військовому квитку або тимчасовому посідчення та/або довідкою з військомату про надану відстрочку).

Щодо Ваших питань:

1. Ви можливо  будете здивовані, але жодним=) Є тільки ст. 23 Закону про мобілізацію. Ніяких процедур профільним законодавством не передбачено.  Працюємо лише за відпрацьованою (складеною) практикою. 

2. Відправити поштою можете, це не заборонено законодавстовом. Але я Вам скажу як буде. Військомат прийме документи разом із заявою, та відкинуть їх у "довгий ящик". Тобто, без Вашої особистої присутності Вам ніхто не видасть довідку та не проставить штамп про надану відстрочку в військово-обліковому документі.

3. Жодного такого випадку не зустрічала. Якщо Ви документально підтверджуєте своє навчання на денній формі, довідкою від ВНЗ, то Вас юридично мобілізувати не мають права. Адже є закон, його мають виконувати всі. Якщо Ви як аспірант відмовитися від повістки на відправку, то Вас до кримінальної відповідальності притягнути  не зможуть, адже не буде складу кримінального правопорушення, є пряма норма закону яка звільняє Вас від мобілізації.

4. Ні, не зобов'язані. Обов'язок з'явитися в військомат (в мирний час коли був призов на строкову службу) є тільки у призовників на строкову службу. Для призову на військову службу під час мобілізації обов'язок з'явитися в ТЦК СП  виникає тільки в разі вручення повістки/мобілізаційного розпорядження.

У разі виникнення додаткових питань, можете звертатися marina.bekalo@gmail.com

Також скину зразок заяви на відстрочку (за потреби)

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram