Вручення повістки під час проходження МСЕК

ВЛК пройшов у військоматі, визнаний обмежено придатний. Районний військомат це рішення не підтримав і прийняв рішення придатний. Від часу останнього проходження ВЛК значно погіршилося здоров`я, з`явилися нові діагнози, неодноразове лікування у стаціонарі. Сімейний лікар направив на МСЕК. Пвід час проходження МСЕК вручили повістку. Що робити?

02.02.2023 23:04 1628

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
244 відгука (243 +) (1 -)
Консультацій: 788
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Якщо вйськовозобов'язаний отримує повістку, то він зобов'язаний прийти у ТЦК і СП з усіма необхідними документами.

Якщо права на відстрочку немає, то обов'язково відправляють на військово-лікарську комісію (ВЛК).

Під час воєнного стану повторну медкомісію проходять навіть ті, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації. За цей період обставини могли змінитися і людина, яку визнавали раніше придатною, може, наприклад, тепер мати причини для відстрочки чи навпаки.

Загалом висновок ВЛК дійсний 12 місяців.

Отже, якщо від часу останнього проходження ВЛК пройшло 12 місяців, то зараз Вам повинні призначити нову ВЛК. Якщо пройшло меньше 12 місяців, то необхідно звернути увагу який вид повістки Ви отримали - на уточнення даних чи на відправку. Тобто, вручення повістки не завжди означає, що відправлять служити. Можливо виклик для уточнення даних і в цьому випадку Ви можете надати мед.документи щодо нових діагнозів, результати обстежень та, головне, направлення на МСЕК.

Якщо Ви наразі хворієте чи перебуваєте на лікуванні, то це є поважною причиною неявки до військомату. Але це повинно бути документально підтверджено та повідомлено про це військомат. 

У разі, з останньої ВЛК пройшло 12 місяців, то в цьому випадку взагалі немає складнощів - повторна ВЛК повинна бути в обов'язковому порядку. І в цьому випадку Вам  також необхідно надати наявні у Вас медичні документи та повідомити про проходження МСЕК.

Якщо людина має певні захворювання, через які не може проходити службу, то спочатку їй можуть дати відстрочку на два місяці. Після проходження цього терміну військовозобов'язаний має пройти повторну ВЛК і тоді за потреби йому можуть ще двічі продовжити цю відстрочку на два місяці. Тобто загальний термін такої відстрочки – шість місяців. Після цього  ВЛК буде приймати рішення про визнання особи непридатною до служби.

Отже, якщо Ви будете визнані особою з інвалідністю будь-якої групи, то не будете підлягати мобілізації згідно зі ст. 23 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку». 

Таким чином, подальший порядок ваших дій залежить від певних обставин, зокрема - строки проходження ВЛК, вид повістки, стадія проходження МСЕК, ваш стан здоров'я на час отримання повістки. 

Доповнення до питання або уточнюючі питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram