Мобілізація і релігійні погляди, реєстрація ФОП

Добрий день! Я буддист, не можу узяти до рук зброю. Якщо призвуть, згоден служити без зброї, у військовому квитку спеціальність "діловод діловодства", отримав його за віком, навчався в аспірантурі і зараз мені вже 31. Як запевнитися, що коли мене призвуть, я не візьму зброю в руки? Знаю що є заява про альтернативну, але чи поширюється вона на мобілізацію, чи тільки на строкову службу?
Я ніде не прописаний, виписався з місця реєстрації і територіального центру комплектації у 2018ому, живу у іншому місті. Зараз є потреба в реєстрації, хочу отримати статус ФОП. Чи можу я зробити ці дві реєстрації через Дію і оминути центр комплектації, чи мені обов`язково доведеться туди навідатися?

03.02.2023 15:59 1609

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 731

Вітаю!

1.

В Україні триває загальна мобілізація, під яку підпадають усі військовозобов’язані українці, незалежно від віросповідання.

Однак існують релігії, які забороняють користування зброєю – навіть для захисту.

Релігійні переконання не звільняють людину від обов’язку захищати державу. Конституція закріплює рівність усіх громадян та не допускає дискримінації за релігійною ознакою.

А в Законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію немає жодних винятків стосовно вірян. Військовий обов’язок є однаковим як для віруючих, так і для невіруючих.

У Статті 35 Конституції України зазначено: "ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.

Альтернативна служба запроваджується замість проходження строкової військової служби для виконання обов’язку перед суспільством, йдеться у Законі "Про альтернативну (невійськову) службу".

Вона не передбачає військової підготовки та використання зброї. 

Таку службу проходять на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких пов’язана з соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Строк альтернативної служби є більшим за строк строкової у 1,5 рази.

У мирний час віряни деяких конфесій мали право на проходження альтернативної служби замість строкової.

Таке право мають лише віряни, які належать до офіційних і чинних згідно із законодавством України релігійних організацій, віровчення яких забороняє користуватися зброєю.

Ця норма діяла у мирний час, але строкової служби під час воєнного стану немає, відповідно, замінити військову службу альтернативною під час війни – не можна

При цьому 35 Стаття Конституції юридично продовжує діяти, але законодавство не вирішує порядок проходження невійськової служби під час воєнного стану. Стаття 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" про це мовчить.

Я раджу написати заяву до військкомату і попросити виконувати військовий обов'язок у формі альтернативної (невійськової) служби.

Потрібно додати документ, що підтверджує істинність цих переконань – довідку від своєї релігійної громади – з переліку зареєстрованих організацій, які забороняють використання зброї. 

Якщо людина написала заяву і підтвердила, що належить до релігійних організацій, які забороняють користування зброєю, її хіба що можуть призначити на небойову посаду. Вона може бути кухарем, водієм, інженером тощо.

Теоретично, якщо людина, наприклад, адвентист-реформіст, написав таку заяву і додав відповідні документи, але воєнком вперто направляє його у мінометний розрахунок, він може написати скаргу, подавати в суд, посилаючись на Статтю 35. Але я не бачив таких випадків на практиці і я сумніваюся, що так роблять у військкоматах.

2.

Це питання намагалися вирішити в 2017 році, але... 

Законодавчі новації запропоновані у проекті Закону № 6564, внесеному Кабінетом Міністрів України до парламенту. Зокрема, у п. 4 статті 8 законопроекту мовиться про те, що громадяни, які за мотивами релігійних переконань не можуть проходити військову службу та не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, можуть проходити за потреби альтернативну (невійськову) службу у порядку, встановленому законодавством. Крім цього, статтею 9 законопроекту передбачено, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається громадянам, які є священнослужителями, що закінчили вищі або середні духовні навчальні заклади і обіймають посади в релігійних організаціях, що діють за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку, на час виконання обов’язків священнослужителя (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди).

Запропоновані законопроектом № 6564 зміни враховують рекомендації, підготовлені Інститутом релігійної свободи після непоодиноких судових позовів і кримінальних переслідувань проти віруючих.

Чинна редакція Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" нині не передбачає можливостей і порядку направлення на альтернативну службу громадян у випадку проведення мобілізації або призову на строкову військову службу в особливий період.

Результатом цього є непоодинокі випадки направлення громадян, релігійні переконання яких не допускають виконання військового обов'язку, та які належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю, на військову службу, що суперечить їхньому конституційно закріпленому праву на свободу совісті та змушує звертатися до судових органів з метою захисту своїх прав.

Актуальність цієї проблематики для України підтверджує і практика Європейського Суду з прав людини: справи Баятян проти Вірменії, Бухаратян проти Вірменії, Цатурян проти Вірменії, Стефанов проти Болгарії, Ерчєп проти Туреччини. Саме на підставі цих справ, в умовах недосконалості чинного законодавства, українські суди виносять рішення на користь конституційних прав віруючих громадян України. На сьогодні ці спірні питання, які стають предметом розгляду національних судів, можуть трактуватися як порушення Європейської Конвенції з прав людини.

Зазначена ситуація потребує свого законодавчого розв'язання з метою захисту передбачених Конституцією України прав громадян. Тож законопроект спрямований усунути ті наявні законодавчі недоліки та пробіли, які перешкоджають реалізації конституційного права громадян України на заміну військового обов'язку альтернативною службою у відповідності до міжнародних стандартів.

3.

Алгоритм реєстрації фізичної особи-підприємця в Україні:

  1. Обрати КВЕДи та групу єдиного податку (ЄП) для ведення бізнес-діяльності.
  2. Подати заяву на реєстрацію та перехід на єдиний податок (за необхідності).
  3. Отримати виписку в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) в Україні чи за допомогою послуг онлайн-сервісу.
  4. Подати в державну податкову службу (ДПС) заяву на витяг із реєстру платників ЄП протягом 10 днів після отримання виписки із ЦНАП.
  5. Через 10 днів після подання отримати в ДПС готовий витяг.
  6. Згенерувати електронний цифровий підпис (ЕЦП) онлайн або отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів.
  7. Відкрити рахунок у будь-якому зручному для вас банку.

При реєстрації ФОПа через «Дію» ви, можете зареєструватись без «прописки». Проблема тут в іншому: після такої реєстрації можуть виникнути питання з боку контролюючих органів, а саме – податкової. При перевірці вашого місця реєстрації в податковій можуть виникнути питання, на якій підставі ви зареєструвалися по тій чи іншій адресі. Звичайно, краще було б, якби в такому випадку у вас були документи, що підтверджують ваше проживання за адресою реєстрації, наприклад, якщо ви орендуєте квартиру – договір оренди, чи можливо квартира належить вам на праві власності – договір купівлі-продажу. Тому, у випадку, якщо ви не маєте прописки я раджу реєструватися за тією адресою, де ви проживаєте і маєте відповідні документи, що це підтверджують, або ж ви плануєте зареєструватися за цією адресою в майбутньому.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram