Податкова перевірка ліквідованого фоп

фоп знятий з реєстраціі в червні 2022. Зараз в лютому 2023 податкова ініціює перевірку , стверджуючи про розбіжність в деклараціі і фактичним доходом( із форми 1 дф іншого контрагента в 2017р). Вимагає документи ща період з 2017-2022. Питання- чи має право на перевірку в воєнний час( по факту підприємця нема) і чи документи за 3 чи ща 5 років? Ліквідаційна звітність подана в червні 2022. Наказ на перевірку від 7 лютого буде.Дякую

03.02.2023 21:36 1258

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 209
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

Вітаю!

Відповідно до пп. 69.2 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

...

б) документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених п. п. 78.1.7 ПКУ.

Підпункт 78.1.7: "розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця."

Таким чином, зараз можливо, у Вашому випадку, проведення документальної перевірки у зв'язку з припиненням підприємницької діяльності ФОП. Саме з таким формулюванням Вам повинні надати направлення на перевірку. Жодних заяв на перевірку самостійно не пишіть. Те, що податківці виявили розбіжності, самостійною підставою для такої перевірки зараз бути не може.

Як строки зберігання документів, встановлені у ст. 44 ПКУ, так і відповідно строки, за які податкова може проводити перевірки та донараховувати податки, встановлені у ст. 102 ПКУ, були подовжені спочатку на період карантину з коронавірусної хвороби з 12 березня 2020 року, а потім - і на період дії воєнного стану. Таким чином, якщо з дати, на яку припадає останній день подання звітності для складання якої використано первинний документ, не минуло 1096 днів станом на 12 березня 2020 року, то й зараз він повинен бути.

В залежності від системи оподаткування, на якій пребував Ваш ФОП, наслідки такої перевірки (а ми вже можемо підозрювати, що за 1ДФ податківці бачать у якомусь періоді принаймні оплату ФОПу, показану контрагентом, у розмірі більшому, ніж дохід у декларації ФОПа за цей період) можуть бути різні наслідки. Якщо такий "доданий" дохід пояснюється помилкою контрагента, то є сенс попросити його таку помилку виправити. Або довести, наприклад, що ці доходи Вашим ФОПом були відображені в декларації раніше. Для цього як раз і потрібні документи. В будь-якому разі, все дуже залежить від системи оподаткування Вашого ФОП і суми "доданого" доходу. Якщо потрібно, можете це уточнити в мене по тлф. +380674804561/Вайбер/Телеграм.

Якщо ж "доданий" дохід ніяким чином на податки не вплине, наприклад, друга група ЄП, без перевищення граничного обороту для цієї групи за відповідний період при "додаванні" цього доходу, то ціна питання - штраф за відсутність документів згідно ст. 121 ПКУ складає 1020 грн.

З повагою, аудитор Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram