Відстрочка від мобілізації офіцер запасу _- студент

Доброго дня!
Закінчив медичний університет в 2014 році!( + Пройшов військову кафедру) результат... Офіцер запасу!
В 2022 році поступив на Магістратуру! ( Але не в медичний) а міжнародний менеджмент...... Денна форма навчання! На контракті!
Питання ! Чи маю я відстрочку від мобілізації ? На період навчання 2 роки! Чи військова кафедра в минулому.... Не дозволяє мені зараз мати відстрочку!
Бо мені кажуть , що я забовязаний ... І не маю відстрочки!(

04.02.2023 18:58 2566

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня!

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Стаття 4 Закону України «Про вищу освіту» визначає, що кожен має право на вищу освіту. Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин.

Згідно зі ст. 61 Закону України «Про вищу освіту», особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є: 1) здобувачі вищої освіти; 2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

Здобувачами освіти, зокрема, є студенти.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 61 Закону України «Про вищу освіту», студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра.

Тобто, з моменту зарахування Вас на навчання, Ви є студентом (здобувачем вищої освіти) і не підлягаєте мобілізації.

Положення абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не містять будь-яких обмежень для студентів, які здобувають другу вищу освіту, у праві на отримання відстрочки. У цій статті не зазначено обмежень щодо віку такого студента, наявності чи відсутності у нього вищої чи фахової освіти, або часу вступу в університет.

Тобто, якщо Ви є студентом ВНЗ та навчаєтесь на денній (очній) формі навчання, то Ви маєте право на відстрочку від мобілізації на увесь період навчання.

Але за умови, що до моменту мобілізації (до вручення мобілізаційного розпорядження) Ви подасте у військкомат підтверджуючі документи про те, що Ви студент: довідку з університету про зарахування та період навчання, копію студентського квитка, контракт на навчання (не буде зайвим).

Також відомості до ТЦК та СП про Ваше зарахування до навчального закладу повинен подавати і сам навчальний заклад. Однак, якщо Вам буде вручено повістку, то оперативніше буде подати документи в ТЦК самостійно.

Після надання документів про навчання відмова у наданні Вам відстрочки буде незаконною.

Для отримання відстрочки Вам необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації), у зв’язку з тим, що Ви - студент вищого навчального закладу. До заяви необхідно долучити документи, що підтверджують факт навчання.

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату, другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Якщо військкомат відмовляється приймати від Вас заяву або ставити відмітку про її прийняття - направте цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому за необхідності можна було надати доказ направлення Вами заяви та її отримання військкоматом.

Повторюсь: в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не зазначено будь-яких обмежень щодо віку студента, наявності чи відсутності у нього вищої чи фахової освіти, або часу вступу у ВНЗ.

Тому, студенти ВНЗ незалежно від віку або наявної першої вищої освіти мають право на відстрочку від мобілізації.

Щодо Вашого обов’язку служити як офіцер запасу, то дійсно такий обов’язок є і передбачений він нормами Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (Військова служба за призовом осіб офіцерського складу).

Військова служба за призовом осіб офіцерського складу - окремий вид військової служби, що регулюється Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» (ч. 6 ст. 2 Закону) та Наказом Міністерства оборони України від 10.04.2009 року № 170 «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України».

Призиваються офіцери, які закінчили військові кафедри та не проходили військової служби, після видання відповідного наказу Міністра оборони щодо призову на військову службу осіб офіцерського складу запасу.

Строк військової служби для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, становить до 18 місяців (ч. 7 ст. 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», п. 10.1 Розділу X Інструкції).

Отже, військова служба за призовом під час мобілізації та військова служба за призовом осіб офіцерського складу це різні види проходження військової служби.

На сьогодні триває мобілізація. А тому, мають застосовуватися норми абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно якої: студенти ВНЗ (незалежно від віку або наявної першої вищої освіти) мають право на відстрочку від мобілізації.

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram