Печатка ДМС в закорд паспорті - "Виїзд дозволено"

Доброго дня,

маю питання-продовження

1. Лист- дозвіл ДМС м. Київ отримано.
2. Знятий із військового обліку, військ квиток вилучений.
3. Знятий із цивільної реєстрації повідомлення ЦНАП Подільського р-ну в наявності.
4. Вчора подав документи згідно листа ДМС до Управління ДМС в м. Київ, який спирається на наказ МВС #816.
5. Сьогодні паспорти повернуті із мотивацією «недостатньо документів», а саме довідки від податкової про сплату податків.
6. Вбачаю в цьому поруше процедури з наказу МВС #816 та листа від ДМС.
7. (Не офіційно виконавець міграц служби підтвердила що це «нововедення» від учора, 07.02.2023. Так співпало, що це було як раз в день подачі).
8. Керівництво центру в розмові підтвердило таке «нововведення», сказали «ми так розуміємо цей наказ МВС».

Звичайно, я можу оскаржувати дії міграційного центру, у них є спеціальна форма.

Питання більше практичне – який сценарій обрати?

1.Чекати на довідку? гарантовано 2-3 тижні.
Сама довідка замовлена в податковій, займе 2-3 тижні підготувати. Звичайно, є ризик шо будуть якісь недоліки і час збільшиться.
2.Спробувати писати скаргу на ДМС? Мотивувати очевидними порушеннями? Очевидно це займе час і скоріше за все потрапить до того ж керівника чи виконавця на розгляд/усунення (я так думаю, але можу і помилятися).
3.Ваш варіант? Що реалістично можна зробити?

Моя мотивація – якомога скоріше отримати дозвіл, плюс невизначені ризики законодавчої зміни саме цієї процедури, новий наказ МВС і т.д.

08.02.2023 13:40 497

Консультація виконавця

Доброго дня.

Відповідно до п.4-6 розділу IV наказу МВС від 16.08.2016 № 816 «Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1241-16#Text), у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:

  • зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;
  • надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, зразок якого наведено у додатку 6 до цього Порядку, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;
  • отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить шість місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

Після подання заявником паспорта громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідки про зняття з реєстрації місця проживання, виданої органом реєстрації, територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки (на одній із сторінок з одинадцятої по шістнадцяту) та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон (на одній із сторінок з другої по п’яту) штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою (після повернення на проживання в Україну вказані штампи анулюються).

Таким чином, якщо Вас ДМС не повідомило про необхідність отримання довідки та або інших вищенаведених протягом 5 робочих днів з моменту прийняття рішення та відмовило на підставі на надання довідки, це є порушенням Порядку та відповідно норм законодавства, та Ви можете звернутися зі скаргою(розгляд скарги приблизно 30 днів) з метою визнання таку бездіяльність неправомірною та притягнення до дисциплінарної відповідальності, але довідку все одно Ви маєте отримати з урахуванням вищенаведеної норми та з огляду на наступне.

Відповідно до п.179.3. ПКУ, платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.Форма такої довідки встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.Порядок застосування цього пункту визначається Кабінетом Міністрів України.

Порядок видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку - резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1243 (далі – Порядок № 1243),

Відповідно до порядку,Цей Порядок регламентує подання платником податку - резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання (далі - платник податку), органу державної фіскальної служби декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) для отримання довідки органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов'язань з такого податку (далі - довідка).

Декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація) (далі - декларація) подається платником податку до
органу державної фіскальної служби за податковою адресою не пізніше ніж протягом 60 календарних днів, що передують виїзду платника податку за кордон на постійне місце проживання. Декларація подається за три останні звітні податкові періоди (у разі наявності невиконаного обов'язку з подання) та за звітний період поточного року (з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої декларації).

Протягом 30 календарних днів з дня отримання декларації орган державної фіскальної служби зобов'язаний визначити податкове зобов'язання платника податку та надіслати йому податкове повідомлення, а у разі відсутності податкових зобов'язань - видати довідку платнику податку. Платник податку зобов'язаний у порядку, передбаченому
Податковим кодексом України ( 2755-17 ), сплатити визначену у податковому повідомленні суму податкового зобов'язання, включаючи пеню та штрафні санкції (у разі наявності).

Довідка засвідчується підписом начальника органу державної фіскальної служби і скріплюється печаткою.

Довідка дійсна протягом 60 календарних днів з дати видачі. Довідка, форма якої визначається ДФС, повинна містити такі дані: назву органу державної фіскальної служби, який видає довідку; прізвище, ім'я та по батькові платника податку; реєстраційний номер облікової картки платника податків згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної фіскальної служби і мають відмітку в паспорті); звітний податковий період, за який подано декларацію та
видається довідка; інформацію про сплату податку на доходи фізичних осіб або про відсутність податкових зобов'язань з такого податку.

Видана органом державної фіскальної служби довідка подається платником податку до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

Таким чином, ця норма не є нововведеннями, та довідка органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур, повинно бути отримано особами, що виїжджають на постійне місце проживання.

Скаргу можливо написати на ДМС України(вул. Володимирська, 9, м. Київ, 01001) для того, щоб вона не розглядалась керівником територіально ДМС, до скарги додати наявні копії документів(рішення, зняття з реєстрації) та решення про відмову, скаргу можете надіслати на електрону пошту, на правити поштою або здати самостійно(тоді друкуєте скаргу у двої екземплярах, на Вашому проставиться відмітка про отримання). Відповідно до ст.20 ЗУ "Про звернення громадян", звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

Варто зазначити, що рішення ДМСУ за результатами розгляду скарги, можуть бути аналогічними рішенню територіального ДМСУ, на підставі вищенаведеного, крім того, розгляд буде триватиме 30+ днів. Якщо з огляду на практику, то рідко справа вирішується рішенням ДМСУ, а скоріше за рішенням суду(окружний адміністративний суд за місцем розташування органу ДМС або Вашого місцепроживання, розгляд справи 2-3 місяці). Враховуючи вищенаведене, простіше буде взяти довідку та надати документи повторно, оскільки рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживаннядіє 6 місяців, то це буде оптимальний та швидкий варіант, якщо ж відмовлять при наданні пакету з довідкою(сумнівно), то необхідно оскаржувати, як наведено вище.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Greg Myname
    Greg Myname
    1 рік

    Дякую за надану відповідь. Якість проведеної консультації оцінюю високо. Маю змогу порівняти із державними органами, здається вони не сильно орієнтуюються у власних процедурах. Так само, деякі профільні юридичні компанії із міграційної підтримки надають/надавали протилежну і помилкову інформацію.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram