Як підтвердити факт утримання нерідної дитини?

Доброго часу!
Зараз оформлюю пакет документів щодо знаходження на моєму утриманні трьох і більше дітей.
Перелік підтверджуючих документів зрозумілий по відношенню мого сина від першого шлюбу: рішення суду про стягнення аліментів + довідка з виконавчої служби, що сплачую аліменти.
Щодо двох дітей у другому шлюбі не все ясно: в мене є одна рідна дитина, а друга дитина, яка мені не рідна – дитина дружини від першого шлюбу.
Біологічний батько цієї дитини аліментів не сплачує: при розлученні моя дружина на аліменти не подавала.
Яким чином можна довести факт утримання мною трьох дітей?
За допомогою яких документів можна підтвердити моє утримання цієї (нерідної) дитини?
Який орган має видати такі документи?
Заздалегідь вдячний за ваш витрачений час.
Вадим Валерійович

08.02.2023 23:48 22600

Консультація виконавця

Доброго дня.

По суті заданих питань.

Яким чином можна довести факт утримання мною трьох дітей?

Відповідно до абз.4 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для отримання відстрочки  на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Такими документами можуть бути:

1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

або

2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше) та, відповідно, свідоцтва про народження цих дітей;

або

рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком;

або

рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком;

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Підтверджуючими документами можуть бути:

- рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів.

- нотаріально посвідчений договір про утримання та визначення місця проживання дитини з Вами.


За допомогою яких документів можна підтвердити моє утримання цієї (нерідної) дитини?
Який орган має видати такі документи?

Якщо Ви у шлюбі з жінкою у якою дитина від першого шлюбу, це є передумовою для утримання її дитини, якщо ці діти проживають разом з Вами та не має рішення суду або органу опіки піклування про проживання дитини з батьком. 

Підтверджувати утримання Вашої спіьної дитини, не вимагається, оскільки при наявності свідоцтва про шлюб та народження дитини це є достатним підтвердженням утримання спільної дитини згідно норм Сімейного кодексу України.

Таким чином, для підтвердження утримання дитини від другого шлюбу необхідно надати

1. Свідоцтво про шлюб.

2. Свідоцтво про народження дитини дружини від першого шлюбу

3. Підтвердження проживання дитини з Вами та матірʼю дитини(довідка про зареєстроване місце проживання дітей та їх матері) або у разі, якщо не зареєстровані за однією адресою - акт про фактичне проживання дітей, що складений комісією відповідної сільської, селищної, міської ради або ОСББ(кооперативу), або райдержадміністрації у пристуності 2х - 3 х сусідів.

Також підтвердження може бути посвідчення багатодітної сімʼї, але у Вашому випадку це не можливо, оскільки для цього необхідно, щоб дитина від 1го шлюбу проживала разом з Вами.Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських (міст обласного значення), районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центрами надання адміністративних послуг одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

Для підтвердження утримання дитини від першого шлюбу необхідно надати:

1. Свідоцтво про народження дитини

2. Рішення суду про розірвання шлюбу

3. Документ, що підтверджує утримання дитини від першого шлюбу:

  • рішення суду про  визначення місця проживання дитини з батьком;

або

  • рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дитини з батьком;

або

  • нотаріальний договір з матірʼю дитини про визначення місця проживання дитини(можливо укласти до розірвання шлюбу та розвестись у суді за взаємною згодою) - найшвидший та оптимальний варіант.

або

  • рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів

У вашому випадку для підтвердження трьох дітей необхідно мати такі документи

1. Свідоцтво про реєстрацію шлюбу (оригінал або нотаріально засвідчена копія);

2. Свідоцтво про народження двох дітей від нинішньої дружини, в т.ч. дитини дружини від першого шлюбу(оригінали або нотаріально засвідчені копії).

3. Підтвердження проживання дитини з Вами та матірʼю дитини(у разі реєстрації дитини з Вами та матірʼю - довідка про зареєстроване місце проживання, витяг з реєстру територіальної громади(видається у ЦНАП або відповідною сільською, селищною, міською радою)) або у разі, якщо не зареєстровані за однією адресою - акт про фактичне проживання дітей, що складений комісією відповідної сільської, селищної, міської ради або ОСББ(кооперативу), або райдержадміністрації у пристуності 2х - 3 х сусідів.

4. Рішення суду про розірвання шлюбу з колишньою дружиною

5. Свідоцтво про народження дитини від першого шлюбу(оригінал або нотаріально засвідчена копія).

6. Документ, що підтверджує утримання дитини від першого шлюбу - рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram