Звільнення з військової служби

Як звільнитися з військової служби за станом здоров`я після операції (видалення геморою 4 степені) . Я мобілізований (доброволець) з 24 лютого 2022. До лав НГУ зарахували без мед огляду. Під час служби (11 місяців на нулі без ротації) стан здоров`я і хвороба ускладнились. В лютому 2023 був госпіталізований з 4 степеню геморою ( стаття 52 пунк а) і прооперований. Чи можу я звільнитися зі служби. Бо маю тепер безліч обмежень , які неможливо виконувати на службі.

09.02.2023 22:49 6646

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго часу доби"

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби визначається на підставі військово-лікарського висновку згідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008р. № 402.

Відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" під час воєнного стану для мобілізованих діють такі підстави для звільнення:

- за віком;
- за станом здоров’я;
- у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
- через сімейні обставини або інші поважні причини.

Якщо розглядати підставу "за станом здоров’я", військовослужбовець може бути звільнений з військової служби або йому може бути надана відпустка за станом здоров’я.

Підставою для звільнення за станом здоров’я є висновок (постанова) ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку.

Законодавство прямо встановлює таку норму: звільнення військовослужбовців, які не підлягали призову на військову службу за станом здоров’я, але були мобілізовані, без стаціонарного обстеження та медичного огляду забороняється.

Тому, якщо людину з певними хворобами мобілізували  без проведення медичного огляду або проігнорували якісь довідки про її хвороби, то потрібно вимагати проведення медичного огляду, щоб отримати можливість звільнитись із ЗСУ за станом здоров’я. 

Порядок дій для звільнення є наступним:

- Подання військовослужбовцем рапорту про звільнення за станом здоров’я з документами, що підтверджують підставу для звільнення.
- Направлення військовослужбовця на медичний огляд від його прямих керівників. Це можуть бути, зокрема, командир окремої частини, рівні йому та вище, начальник гарнізону, військовий комендант гарнізону.
- Проведення медичного огляду ВЛК та прийняття нею постанови у формі довідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби.
- Якщо в період оформлення звільнення з військової служби особа не може за станом здоров’я виконувати службові обов’язки, то потрібно оформити постанову про звільнення від виконання службових обов’язків до 30 календарних днів.
- Скерування висновків ВЛК до військової частини, де в службі персоналу оформлюються та надсилаються документи відповідній посадовій особі.
- Негайне видання наказу про звільнення командиром бригади, полку (щодо осіб у військових званнях до майстер-сержанта) та оголошення його командиром (начальником) військової частини.
- Відправлення у відставку – здавання посади, вилучення зі списків особового складу військової частини й скерування до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за вибраним місцем проживання, куди особа має прибути в п’ятиденний строк для взяття на військовий облік.

У разі, якщо ВЛК приймає висновок про тимчасову непридатність, то процедура така сама, але визначається наступна дата повторного медичного обстеження (через 6 або 12 місяців), а особа звільняється в запас за станом здоров’я, а не у відставку.

Отже, у вашому випадку, якщо у заключенні лікарь зазначив пункт "а" ст. 52 Розкладу хвороб, то ВЛК повинна прийняти рішення про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. 

Пояснення до пункту "а" статті 52 Розкладу хвороб передбачають: 

набуті стравохідно-трахеальні або стравохідно-бронхіальні свищі, які не оперовані або з незадовільним результатом лікування;

рубцеві звуження або нервово-м'язові захворювання стравоходу зі значними клінічними проявами, що потребують систематичного бужування, балонної дилатації або хірургічного лікування;

ГЕРХ IV стадії - стравохід Баррета;

тяжкі форми хронічних неспецифічних виразкових колітів, ентеритів (у тому числі і хвороба Крона) із значними порушеннями функцій;

наслідки резекції тонкої або товстої кишки у вигляді стійкого, значного занепаду живлення або порушення функцій;

випадіння усіх шарів прямої кишки під час ходьби або переміщення тіла у вертикальне положення (III стадія);

протиприродний задній прохід, кишковий або каловий свищ як завершений етап хірургічного лікування;

недостатність сфінктера заднього проходу III ступеня;

хронічний парапроктит зі стійкими або такими, що часто відкриваються та важко піддаються лікуванню, свищами.

Отже, наразі Вам необхідно спочатку подати рапорт про направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією. Рапорт складається на ім’я командування. В рапорті зазначаєте свої дані, обставини, проведення хірургічного втручання, стан здоров’я на час подання рапорту та додаєте до рапорту копії підтверджуючих документів (медична характеристика, довідка лікаря, виписка з історії хвороби).

Після того, як ВЛК прийме рішення про вашу непридатність до військової служби і у Вас на руках буде висновок (довідка) ВЛК, то треба буде подати ще рапорт про звільнення за станом здоров’я, посилаючись на висновок ВЛК та ст.26. Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Дякуємо Вам! Успіхів! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram