Можно ли списаться или что надо сделать?

Здравствуйте у меня не 10 протрузий можно ли списатся или что вообще делать

12.02.2023 19:52 535

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
735 відгуків (734 +) (1 -)
Консультацій: 1862
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Для звільнення з військової служби треба отримати висновок ВЛК про непридатність до служби. ВЛК при оцінювання ступеню придатності до служби звіряє наявні захворювання з Розкладом хвороб Наказу № 402.

Протрузії згадуються тільки в статті 64, в пункті "г". Стаття 64-г означає повну придатність до служби. Але самого тільки визначення "протрузії" замало для встановлення ступеню придатності - необхідно ще й з'ясувати, чи вплинули протрузії на функції ураженого відділу хребта. Окрім цього, протрузія - це початкова форма міжхребцевої грижі. Також протрузії є наслідком розвитку однієї зі стадій остеохондрозу.

Отже, вам необхідно пройти обстеження (в основному, це МРТ) та встановити - чи є у вас остеохондроз; чи є у вас міжхребцеві грижі.

Також дуже важливо - чи відчуваєте Ви біль при ходьбі, при згинанні спини тощо, адже наявність больового синдрому - це одна із ознак, за якими ВЛК може провести огляд по статті 64-а (непридатний до служби), або по статті 64-б (обмежено придатний).

Але отримати висновок за статтею 64-а в даному випадку майже неможливо, бо для цього необхідно щоб ВЛК виявила у Вас хвороби хребта зі значними порушеннями функцій. Тому я вважаю, що для Вас найкращим висновком ВЛК може бути тільки стаття 64-б: помірні порушення функцій, при цьому непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Якщо ж відкрити Пояснення до Розкладу хвороб, то для статті 64 прочитаємо, що до пункту "б" належать:
- поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;
-
спондилолізний спондилолістез II ступеня (зміщення на половину поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом

При цьому больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням.

Таким чином, станом на сьогоднішній день діагноз "протрузії" не дає підстав навіть для запису про обмежену придатність, не кажучи вже про звільнення зі служби.

Отже, що потрібно зробити:

- постійно скаржитись на наявність больового синдрому, і при цьому прослідкувати, щоб ваші скарги були записані в медичну картку;
- писати рапорти командиру частини з проханням направити вас на обстеження в медичний заклад;
- на обстеженні - скаржитись на наявність больового синдрому, просити направити Вас на стаціонарне лікування
- перебуваючи на обстеженні (або вже на стаціонарному лікуванні), просити щоб лікар дав направлення на МРТ.

І тільки після виконання всіх вищевказаних вимог - коли буде проведене стаціонарне лікування; коли буде неодноразово зафіксовано наявність больового синдрому; коли будуть результати МРТ; коли окрім протрузій зафіксують хоча б остеохондроз, з ураженням трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта - тільки тоді (за сприятливих умов) можна розраховувати на винесення постанови ВЛК по статті 64-б, що буде означати "непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально".

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram