Вірне заповнення Журналу реєстрації нарядів-допусків на виконання вогневих робіт

В журналі є розділ 7: ПІБ виконавця вогневих робіт, спеціальність, розряд і підпис про отримання наряду-допуску й інструктажу.
В наряді-допуску вказаний вид робіт: зварювання мідної магістралі кондиіонеру, зварювальні роботи із використанням ручної горілки.

Запитання: які мають бути спеціальність та розряд особи, яка виконує даний вид робіт? Де це можна прочитати (чим це регулюється)?
Чим має бути підтверджена спеціальність та розряд?
Який вид документу чи його копія має бути наданий у відділ охорони праці перед виконанням даних робіт?

13.02.2023 16:30 897

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 450
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Під вогневими роботами розуміють виробничі операції, пов’язані з використанням відкритого вогню, іскроутворенням та нагріванням деталей, устаткування, будівельних і технологічних конструкцій до температур, що здатні викликати займання горючих речовин, матеріалів, парів легкозаймистих рідин.

До вогневих робіт належать:

- газозварювання;
- електрозварювання;
- різання металів із застосуванням рідкого палива;
- паяльні роботи;
- варіння бітуму, смоли;
- інші способи використання відкритого вогню.

Нормативне регулювання вогневих робіт забезпечується передусім Правилами пожежної безпеки в Україні, затвердженими наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417, та Інструкцією з організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних та вибухонебезпечних об’єктах, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 05.06.2001 № 255 та іншими актами законодавства.

На кожному підприємстві потрібно розробити перелік виробництв, цехів, відділень, дільниць, на яких вогневі роботи мають проводитись відповідно до вимог законодавства та інструкцій, що розробляються безпосередньо на підприємствах.

Перелік таких об’єктів узгоджується зі службами охорони праці і пожежної безпеки та затверджується наказом.

Місця здійснення вогневих робіт можуть бути:

1) постійними — організовуються у спеціально обладнаних для цієї мети цехах, майстернях чи на відкритих майданчиках;
2) тимчасовими — проводяться безпосередньо в будинках, які зводяться або експлуатуються, спорудах та на території об’єктів при проведенні монтажних робіт тощо.

Вогневі роботи, які проводяться на тимчасових місцях, повинні виконуватися з оформленням наряду-допуску на проведення цих робіт, підписаного керівником підрозділу, на якому виконуються вогневі роботи, затвердженого технічним керівником підприємства або його заступником з виробництва.

У воєнний час за потреби ліквідувати/локалізувати аварію на території підприємства, яка виникла внаслідок воєнних/бойових дій, роботи з ліквідації аварії можна виконувати без наряду-допуску — тільки до моменту усунення прямої загрози життю людей і руйнування обладнання.

Безпосередніми виконавцями вогневих робіт можуть бути працівники, які досягли 18 років, мають необхідну кваліфікацію (електрозварник, газозварник, газорізальник, бензорізальник, паяльник та ін.), яка підтверджується відповідним кваліфікаційним документом, навчені безпечних методів виконання вогневих робіт, мають навички застосування відповідних засобів індивідуального та колективного захисту, а також надання долікарської допомоги, які пройшли спеціальну підготовку і мають посвідчення з пожежної безпеки згідно з вимогами ст. 3.9 Правил пожежної безпеки в Україні.

Виконавці вогневих робіт зобов'язані:
мати при собі кваліфікаційне посвідчення і талон з пожежної безпеки;
мати посвідчення про проходження спеціального навчання (пожежно-технічного мінімуму) з відміткою щорічної перевірки знань;
отримати інструктаж з безпечного ведення вогневих робіт і розписатися у наряді-допуску, виконавці підрядної (сторонньої) організації - додатково отримати інструктаж з ведення вогневих робіт у даному цеху;
знати повний обсяг робіт на місці, де проводитимуться вогневі роботи, та послідовність їх виконання;
розпочинати вогневі роботи тільки з дозволу особи, відповідальної за ведення вогневих робіт;
виконувати тільки ту роботу, яка вказана в наряді-допуску;
додержуватись заходів безпеки, які передбачені нарядом-допуском;
уміти користуватися засобами індивідуального захисту та засобами пожежогасіння і в разі виникнення пожежі негайно викликати пожежну охорону, евакуювати людей та почати ліквідацію пожежі;
виконувати роботу в спецодязі і спецвзутті і тільки справним інструментом;
після закінчення вогневих робіт оглянути місце їх проведення і привести його у вибухопожежонебезпечний стан;
негайно припинити вогневі роботи при виникненні небезпечної ситуації.
​Інструкція з організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних та вибухонебезпечних об'єктах (НПАОП 00.0-5.12-01) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0541-01#Text

Перед початком вогневих робіт проводять підготовчі роботи. До підготовчих робіт належать усі види робіт, які пов’язані з підготовкою людей, обладнання, комунікацій та конструкцій для ведення вогневих робіт.

Підготовка об’єкта до ведення вогневих робіт здійснюється експлуатаційним персоналом під керівництвом спеціально призначеної відповідальної особи. Якщо підготовка та ведення вогневих робіт виконуються тільки одним підрозділом виконавців, то призначається один відповідальний за підготовку та ведення вогневих робіт. Відповідальним за виконання підготовчих робіт призначаються тільки спеціалісти виробничого підрозділу даного об’єкта. Перелік посадових осіб, відповідальних за виконання підготовчих робіт, повинен бути затверджений наказом керівника (власника) об’єкта. При підготовці до вогневих робіт начальник структурного підрозділу або його заступник, разом з відповідальними за підготовку та проведення цих робіт визначають небезпечну зону, межі якої повинні бути огороджені та чітко позначені знаками небезпеки та написами. Місця зварювання, різання, нагрівання позначаються крейдою, фарбою, биркою або іншими добре видимими розпізнавальними знаками.

Місце проведення вогневих робіт повинно бути очищене від вибухопожежонебезпечних і вибухонебезпечних речовин і матеріалів.

Апарати, машини, ємності, трубопроводи та інше обладнання, на яких проводитимуться вогневі роботи, повинні бути зупинені, знеструмлені, звільнені від вибухопожежонебезпечних, пожежонебезпечних і токсичних речовин, відключені заглушками від діючих апаратів та комунікацій. Пускова апаратура, призначена для вмикання машин і механізмів, повинна бути відключена, і мають бути вжиті заходи, що унеможливлюють раптовий пуск машин, механізмів.

Настили підлог, оздоблення, а також ізоляція та частини обладнання, виконані з горючих матеріалів, захищаються металевими екранами, покривалом з негорючого теплоізоляційного матеріалу або іншими способами і, в разі потреби, политі водою.

Перед проведенням вогневих робіт повинні бути вивішені відповідні попереджувальні плакати «Не вмикати!», «Не відкривати!», «На лінії працюють!», «Апарат у ремонті!» і т. ін.

Оформлення наряду-допуску на виконання тимчасових вогневих робіт:

Наряд-допуск видається керівником структурного підрозділу, де проводяться тимчасові вогневі роботи (склад, цех, лабораторія, майстерня тощо). Проведення робіт та їх продовження повинно узгоджуватися з фахівцем з пожежної безпеки та охорони праці. Перевірка впорядкування робочого місця до пожежобезпечного стану здійснюється особою, відповідальною за пожежну безпеку за місцем проведення тимчасових вогневих робіт.

Особа, яка затверджує наряд-допуск на проведення вогневих робіт, керівник об’єкта, на якому проводяться вогневі роботи (або особа, що його заступає), відповідальні за підготовку та ведення вогневих робіт, виконавці робіт несуть відповідальність за виконання покладених на них обов’язків відповідно до вимог чинного законодавства України.

Заповнений наряд-допуск на виконання вогневих робіт має містити таку інформацію:

- об’єкт (цех, відділення, дільниця, установка), на якому відбуваються вогневі роботи;
- місце роботи (цех, апарат, комунікація тощо);
- зміст роботи;
- прізвище відповідального за підготовку до проведення вогневих робіт;
- прізвище відповідального за ведення вогневих робіт;
- перелік і послідовність підготовчих заходів і заходів безпеки при підготовці до виконання вогневих робіт, під час їх проведення та після закінчення;
- прізвище начальника об’єкта;
- склад бригади і позначку про проходження вказаними працівниками інструктажу;
- результати аналізу повітря.

У кінці документа має стояти підпис особи, яка видала дозвіл на ведення вогневих робіт. Також має бути вказаний часовий проміжок проведення таких робіт. 

Наряд-допуск на ведення вогневих робіт узгоджують з представником пожежної охорони та інженером з охорони праці. Отже, на документі мають стояти також їхні підписи.

Пишіть, якщо виникнуть додаткові питання. 

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram