Анулювання нотаріального свідоцтва

Міністерством юстиції України винесено Наказ про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю та Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату винесено Рішення про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.
Я хочу звернутися до окружного суду з метою скасування Рішення та Наказу.
В який строк ( 15 днів , 1 місяць; .... 6 місяців, тощо) з моменту отримання даних документів, я маю право звернутися до суду, щоб скасувати рішення та наказ ?? (так яким документом передбачений відповідний строк звернення до суду).

14.02.2023 15:08 505

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Правовою гарантією захисту прав нотаріуса при анулюванні свідоцтва є його право оскаржити ці дії до суду в установленому законодавством порядку.

Відповідно до частини другої статті 12 Закону України "Про нотаріат" рішення про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю може бути оскаржено до суду в установленому законодавством порядку.

Позовна заява в порядку про визнання протиправним та скасування рішення, наказу суб’єкта владних повноважень розглядається за правилами адміністративного судочинства.

За загальним правилом, звернутися до суду з адміністративним позовом можна протягом 6 місяців з дня, коли особа дізналася, або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Перебіг строку на звернення до адміністративного суду починається від дня виникнення права на адміністративний позов, тобто, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів (частина друга статті 122 КАСУ).

Якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, або законом визначена обов’язковість досудового порядку вирішення спору, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

Якщо рішення за результатами розгляду скарги позивача на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень не було прийнято та (або) вручено суб’єктом владних повноважень позивачу у строки, встановлені законом, то для звернення до адміністративного суду встановлюється шестимісячний строк, який обчислюється з дня звернення позивача до суб’єкта владних повноважень із відповідною скаргою на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

Отже, враховуючи те, що законодавстом не передбачена можливість досудового врегулювання зазначеного спору, а тільки можливий судовий порядок оскарження, то звернутися до суду з адміністративним позовом можна протягом 6 місяців, згідно ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України. 

До 2011 року Рішення Комісії про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю могли бути оскаржені до суду в місячний строк з дня його одержання (Наказ Міністерства юстиції України 19.11.98 N 63/5), але зазначені норми втратили чинність на підставі Наказу Міністерства юстиції України 28.07.2011 № 1904/5, яким визначений загальний строк та порядок оскарження до суду у відповідності до вимог Кодексу адміністративного судочинства України. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram