Акти-допуски, наряди-допуски на роботи по установці меблів офісних кухонь, навісних полиць, стелажів у підсобних приміщеннях

Підкажіть, будь ласка, чи можу я (як інженер з охорони праці) вимагати від керівника адміністративного відділу та його підрядника -
написання актів-допусків, нарядів-допусків на роботи по установці меблів офісних кухонь, навісних полиць, стелажів у підсобних приміщеннях?
Яким документом (-ами) це обґрунтувати?

У нас був випадок обвалення навісної полиці на співробітника. Намагаюсь максимально якісно організувати документальне оформлення роботи з підрядником, щоб випадків неякісного монтажу меблів в офісі більше не було...або щоб була чітко зафіксована відповідальність... і прийомка робіт..

15.02.2023 21:50 661

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 450
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Підкажіть, будь ласка, чи можу я (як інженер з охорони праці) вимагати від керівника адміністративного відділу та його підрядника написання актів-допусків, нарядів-допусків на роботи по установці меблів офісних кухонь, навісних полиць, стелажів у підсобних приміщеннях? - вимагати Ви не можете, тому що він не перебуває у вашому підпорядкуванні. Однак, якщо наказом по підприємству чи локальним актом визначено, що саме керівники структурних підрозділів повинні видавати акти-допуски, то Ви можете подати на ім'я керівника підприємства доповіднку записку та повідомити про дану обставину (бездіяльність керівника адміністративного відділу). 

Крім того, порядок допуску підрядника повинен визначатися умовами договору-підряду. 

Якщо підрядник виконує безпечні роботи (наприклад, прибирання офісу, нескладний ремонт меблів тощо), то в цьому випадку:

Крок 1. Перекладаємо відповідальність за безпечне виконання робіт на підрядну організацію. Для цього доповнюємо договір у розділі “відповідальність сторін” пунктом:
“Підрядник несе повну відповідальність за безпечне виконання робіт на території замовника, та за дотримання законодавства про охорону праці та пожежної безпеки”.

Крок 2: Проводимо представникам підрядника вступний інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки. Це роблять спеціалісти служби охорони праці або інші уповноважені особи, призначені наказом. 

Усі без виключення співробітники сторонніх організацій мають пройти вступний інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.12-05.

Запис про проведення вступних інструктажів фіксується у “Журналі реєстрації вступних інструктажів з охорони праці”.

Якщо підрядник використовую дробини, дрилі, шурупокрути тощо, хтось має контролювати безпеку виконання таких робіт. Та нам потрібно розуміти, хто саме. Ба більше, нам потрібна впевненість у тому, що виконавці теж знають, як працювати безпечно. Тому, спочатку повністю повторюємо Крок 1 та Крок 2 (договір, інструктаж), а потім:

Крок 3. Робимо запит до підрядника на затверджений наказ про призначення відповідальних за виконання робіт, де мають бути вказані усі члени бригади та керівник робіт (особа, що відповідальна за охорону праці та пожежну безпеку при її виконанні).

Крок 4. Робимо запит на протоколи перевірки знань з охорони праці та пожежної безпеки (або копії відповідних посвідчень) усіх співробітників, що вказані у наказі.

Допускати до проведення вступного інструктажу та роботи тих, хто не вказаний у наказі та не має посвідчень, що відповідають характеру роботи, ЗАБОРОНЕНО.

Якщо склад бригади потрібно змінити або доповнити, підрядник має надати наказ про доповнення (зміни) складу бригади та протоколи перевірки знань нових робітників.

Усі відповідальні на місцях, усі документи зібрані, здавалося б, все! Але не завжди. Є окремі види робіт, які потребують ще більш серйозного підходу та більшої кількості документів. 

Що це за роботи? Для цього читаємо Перелік робіт підвищеної небезпеки та Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі.

Частіше за все це роботи:

  • на висоті понад 1,3 метра,
  • в колодязях, траншеях, бункерах, колекторах, замкненому просторі,
  • земляні роботи, що проводяться на глибині понад 2 метри або в районі розташування підземних комунікацій (або під водою),
  • роботи в електроустановках тощо.

Повний список можна знайти тут.

У випадку проведення таких робіт підрядником на вашому підприємстві ми виконуємо крок 1, крок 2, крок 3, крок 4, а потім:

Крок 5. Робимо запит на проєкт виконання робіт (ПВР) – документ, в якому поетапно прописані всі стадії технічної реалізації проєкту.

Крок 6. Керівник робіт зі сторони підрядника повинен оформити наряд-допуск:

  • на газонебезпечні роботи – наряд-допуск на виконання газонебезпечних робіт;
  • на вогневі роботи – наряд-допуск на виконання вогневих робіт;
  • на роботи в електроустановках – наряд-допуск для робіт в електроустановках;
  • на роботи на висоті – наряд-допуск для виконання робіт на висоті;
  • на роботи з підвищеною небезпекою під час будівництва – наряд-допуск для виконання робіт з підвищеною небезпекою згідно з додатком Ж ДБН А.3.2-2. 

Перед початком будівельно-монтажних робіт на території структурного підрозділу відповідальна особа та керівник робіт сторонньої організації повинні скласти згідно з додатком Д ДБН А.3.2-2.

ДБН А.3.2-2​ - https://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/20...

Важливо: усі роботи підрядник має виконувати за допомогою своїх інструментів, пристроїв та засобів індивідуального захисту. Видали підрядникам свої інструменти, ЗІЗ або засоби (дробини, стрем’янки) – у випадку травмування підрядника, відповідаєте ви.

Пам’ятайте, що чим ретельніше все задокументовано, тим надійніше ви захищені від сюрпризів.

Якщо буде потрібна консультація, можете звертатися з прямим питанням.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram