Оскарження ВЛК

Хочу дізнатися як правильно і де оскаржити рішення ВЛК. Куди звертатись, які документи потрібно мати.

16.02.2023 17:08 647

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Проходження ВЛК регулюється Наказом Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» №402 від 14.08.2008.

Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця.

У разі незгоди з висновком ВЛК, він може бути оскаржений до ВЛК вищого рівня або до суду (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).

Оскарження рішення ВЛК без звернення до суду:

Після отримання рішення ВЛК та не погодженням з її висновком, потрібно:

написати скаргу до органів ВЛК (обласного чи центрального) та вказати причину звернення;
додати копію довідки ВЛК, в якій все описано;
надати документи, які підтверджують непогодження з постановою (обстеження, заключення лікарів, виписки з карток).

Підстави для подання оскарження рішення ВЛК (про це обов’язково зазначається у заяві/скарзі):
- лікар не тої спеціалізації встановив вказане захворювання в висновку;
- було обрано іншиій рівень порушеня функцій організму внаслідок хвороби;
- ВЛК не помітила стан особи та не вказала конкретно можливість чи не можливітсь служити;
- комісія порушила правила медичного огляду.

За наслідками розгляду заяви може бути прийняте рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду з метою остаточного вирішення питання щодо придатності до військової служби. 

Отже, при досудовому оскарженні рішення ВЛК потрібно подати заяву, у якій зазначити причини перегляду, додати документи, видані ВЛК, рішення якої оскаржується, за наявності надати результати попередніх медичних досліджень.

Оскарження ВЛК в судовому порядку:

Оскарження в судовому порядку постанови ВЛК є способом, який може бути використано незалежно від того чи оскаржувалась така постанова до ВЛК вищого рівня чи ні.

Для цього необхідно скласти та подати позовну заяву до окружного адміністративного суду. У позові необхідно зазначити всі наявні обставини справи (зазначити з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується),  долучити до позову  всі наявні документи, які були видані  ВЛК, яке переглядається, та додаткові медичні висновки на підтвердження вашої позиції щодо непогодження з висновком ВЛК. Враховуючи ваш випадок, при можливості також треба додати до позову довідку про обставини травми.

Звертаємо увагу, що при зверненні до суду з позовом, рішення ВЛК не призупиняється. Тобто, якщо було вказано, що особа придатна до служби, то з того дня і має бути виконання рішення. 

З огляду на це разом із позовною заявою необхідно подати заяву про забезпечення позову, у якій просити суд зобов'язати призупинити рішення ВЛК до ухвалення рішення суду.

Від обраного алгоритму дій залежатиме не лише момент отримання остаточного висновку від такого оскарження, а й строки звернення з позовною заявою до адміністративного суду, зокрема:

у разі попереднього застосування досудового порядку – строк на судове оскарження становитиме 3 місяці, який починає свій перебіг із дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови;
у разі оскарження постанови ВЛК безпосередньо до суду – строк для звернення становить 6 місяців із дня, коли особа дізналася про вчинення правопорушення, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК (ст. 122 КАС України).

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram