Постановка на вісйьсковий облік

Вітаю! 


Ситуація настпуна. В грудні 2021 року я звернувся до ТЦК за місцем приписки для того, щоб змінити місце реєстрації, на руках мав лише приписне, де було вказано, що я взятий на облік з 2014 року. Мені повідомили, що мені треба заплатити адмін штраф, пройти медкомісію, і отримати військовий квиток.

Після того, як я пройшов медкомісію (визнаний придатним - але мед. комісія була лише формальністю) і приніс всі документи в ТЦК, мені там повідомили, що сповістять, коли прийти за військовим квитком. Пройшло декілька тижнів - і вже у січні 2022 я звернувся до ТЦК з питанням, коли вже нарешті зможу отримати документи - мені повідомили, що проінформують за телефоном. В середині лютого - звертався ще раз - нуль реакції. Після повномасштабного вторгнення я до ТЦК не звертався, так само, як і вони до мене, хоча мають мої контактні дані.

Нещодавно, в іншому місті мене зупинив військовий патруль і попросив показати документи. Мною було пред`явлено паспорт. Додатково запитали про військовий квиток - я пояснив ситуацію описану вище. Після цього мене посадили до автобуса (сам погодився) і відвезли до місцевого ТЦК. Там я заповнив соціальний паспорт військовослужбовця, і мені дали повідомлення (так вказано на папірці), де вказано ПРОПОНУЮ (дослівно) з`явитися визначеного числа, але не вказано куди. На словах, мені сказали, що треба звернутися в ТЦК за місцем прописки і отримати військовий квиток - і насторожили, що якщо я цього не зроблю мене буде об`явлено в розшук.

 Так от, моє питання. Якщо мене ще раз зупинять в іншому місті, чи мають право мене везти в воєнкомат і поставити на місцевий облік, чи я можу мати відносини лише з ТЦК, де прописаний? Який взагалі алгоритм спілкування з військовими на вулиці, які я маю права та обов`язки? Для контексту, в іншому місті, я не проживаю постійно, але більшість часу проводжу там і десь раз на місяць з`являюсь за місцем реєстрації.

Поки що не маю планів відвідувати ТЦК за місцем реєстрації, які можуть бути юридичні наслідки цього? Також, наскільки я розумію мене не можуть оголосити через це в розшук, то є так чи ні?

Дякую наперед за допомогу

18.02.2023 15:03 724

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1867
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Якщо Вас зупинять для перевірки документів, то відвезти до ТЦК - можуть лише з вашої згоди. Є згода - везуть. Немає згоди - не везуть. Саджати в машину і примусово кудись везти - це недопустимо. В такому випадку спочатку попередьте, що ці дії незаконні, а потім набирайте 102 і викликайте поліцію. 

2. "повідомлення (так вказано на папірці), де вказано ПРОПОНУЮ (дослівно) з`явитися визначеного числа, але не вказано куди" - не має юридичної сили. Працівники ТЦК мають право вручати повістки. А повідомлення про необхідність з'явитися - це таке ноу-хау, яке не має нічого спільного з вимогами законодавства.

3. Який взагалі алгоритм спілкування з військовими на вулиці, які я маю права та обов`язки? - вони мають право перевірити документи. Згідно законодавства, Ви повинні носити з собою паспорт і військово-обліковий документ. Ви маєте право перевірити їхні посвідчення - щоб переконатися, що це дійсно військовослужбовці. Вручати повістку мають право не всі військовослужбовці, а тільки працівники ТЦК, з відповідними посвідченнями. Ви маєте право показати документи і відмовитись від будь-яких поїздок. Ви також маєте право відмовитися від вручення повістки - але в такому разі знайдуть двох свідків, складуть Акт про відмову від підпису. Буде вважатися, що повістка вручена належним чином. Тобто,  чи візьмете Ви повістку, чи не візьмете - від цього нічого не зміниться. Але в першому варіанті у вас на руках буде повістка, а в другому варіанті - вони зможуть дописати туди все що завгодно. Тому відмовлятися від вручення повістки - не раджу. Якщо повістку виписують з порушенням законодавства- Ви маєте це зафіксувати. В повістці є відривний корінець, на якому Ви ставите свій підпис і ПІБ. Ось там і треба написати про всі зафіксовані правопорушення з боку працівників ТЦК. Місця там небагато, тому прийдеться писати поверх друкованого тексту.

4. якщо я цього не зроблю мене буде об`явлено в розшук - Розшук можливий лише в разі відкритої кримінальної справи. В свою чергу, кримінальна відповідальність настає тільки якщо проігнорувати повістку на відправку. Але щоб вручити повістку на відправку, спершу необхідно оцінити ступінь вашої придатності до служби, тобто пройти медкомісію (ВЛК). А перед тим як пройти ВЛК, необхідно вручити повістку- виклик для уточнення облікових даних. Отже, спершу вручають повістку для уточнення облікових даних, потім проходять медкомісію, яка визначає ступінь придатності до служби, і лише потім можливе вручення повістки на відправку. Якщо по черзі пройти всі ці сходинки, в результаті отримати на руки повістку про відправку і не з'явитися у вказаний час - лише тоді ТЦК має право передати документи в поліцію та прокуратуру, поліція почне проводити досудове розслідування, а Ви будете перебувати в статусі підозрюваного.

Перед тим, як оголосити у розшук підозрюваного, який ухиляється від явки до слідчого, прокурора, повинні бути проведенні всі дії, спрямовані на встановлення його місцезнаходження: допитані родичі, знайомі, сусіди, направлені запити до різних установ (лікарень, моргів, паспортної служби, військкоматів, підприємств, організацій), накладений арешт на кореспонденцію, здійснено її огляд та виїмку, проведено зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж та електронних інформаційних систем, її дослідження тощо. Якщо в результаті вжитих заходів місцезнаходження підозрюваного встановити не вдалося або є підтверджений факт перебування його за кордоном та неявки без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, оголошується розшук підозрюваного.

Це я так детально розписую, щоб Ви зрозуміли - в даній ситуації жодного Розшуку немає і бути не може! Це просто психологічний тиск на вас.

5. Поки що не маю планів відвідувати ТЦК за місцем реєстрації, які можуть бути юридичні наслідки цього? - отримаєте штраф 850-1700 грн. за порушення правил обліку.

6. Якщо мене ще раз зупинять в іншому місті, чи мають право мене везти в воєнкомат і поставити на місцевий облік, чи я можу мати відносини лише з ТЦК, де прописаний? - під час дії воєнного стану Ви повинні проживати за місцем прописки, і змінити місце проживання можете лише за дозволом військкомату. Тому коли Вас на вулиці (не за місцем прописки, а в іншому районі) зупиняють працівники ТЦК - вони не знають, чи є дозвіл воєнкому на перебування в іншому місці. Отже, вони вважають що Ви не порушуєте законодавство і законно знаходитесь на "чужій" території. Тому мают повне право вручити повістку в місцевий ТЦК, а не в той, де (з ваших слів) Ви знаходитесь на обліку. А як прийдете в цей ТЦК, адреса якого буде вказана в повістці - то вас оштрафують за порушення правил обліку, а потім напарвлять на ВЛК (медкомісію). А якщо потім захочуть вас мобілізувати, то спочатку направлять запит до вашого ТЦК, щоб дізнатися про всі нюанси особової справи.

7. Поки що не маю планів відвідувати ТЦК за місцем реєстрації, які можуть бути юридичні наслідки цього? - рано чи пізно отримаєте штраф у розмірі від 850 до 1700 грн., і на цьому все. Призовники після оголошення призову на строкову військову службу повинні з'являтися в ТЦК навіть без врученої повістки.  Зараз в Україні призов на строкову службу скасовано аж до кінця дії загальної мобілізації. А під час мобілізації все навпаки: немає обов'язку самостійно приходити в ТЦК - треба чекати на повістку.

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram