Отримання військового квитка

У мене така цікава ситуація. Мені 28 років, я не служив та постійно отримував отсрочки від армії за станом здоров`я доки не сталася війна. На руках тільки приписне яке давали у 16 чи 17 років. Наразі моє місто окуповане, і я майже рік живу в іншому місті як ВПО. На військовому обліку стою. Військові дивуються що я досі з приписним, але поставили на облік та нічого не сказали про квиток.

Подивившись в інтернеті, я побачив що ВК видають за місцем прописки та реєстрації. І якщо моє місто окуповане то що мені робити?) Військомат за фактичним місцем проживання може зробити квиток не дивлячись на інше місто реєстрації та прописки?

19.02.2023 01:04 2215

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 456
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Після досягнення досягнення 27 років особа підлягає зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов’язаних (ст. 37 Закону України "Про військовий обовязок і військову службу").

Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487, далі - Порядок) військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Військово-обліковими документами є:

для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів - військовий квиток.

Пунктом 79 Порядку передбачено, що районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки забезпечують громадян військово-обліковими документами та зберігання зданих або вилучених у призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-облікових документі.

Згідно пункту 9 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов’язаним та резервістам.

ПОРЯДОК видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text):

І. Порядок видачі військових квитків

1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного) та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

2. Районні (міські) військові комісаріати (далі - Р(М)ВК) видають військові квитки під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров’я, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження.

3. Видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка (додаток 1).

Військові квитки видаються під особистий підпис у відомості видачі військових квитків (тимчасових посвідчень) Р(М)ВК (далі - відомість) (додаток 2).

Відомості в кінці кожного місяця підписуються заступником військового комісара Р(М)ВК (начальником відповідного відділення або призначеною службовою особою), затверджуються військовим комісаром Р(М)ВК, засвідчуються гербовою печаткою Р(М)ВК та надалі долучаються до справи разом з документами, що були підставою для видачі військових квитків. Відомості зберігаються протягом 30 років.

ПОРЯДОК виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1511-17#Text​):

1. Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (далі - тимчасове посвідчення) є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовозобов’язаний), та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.​

3. Тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним, які:

взяті на військовий облік військовозобов’язаних та яким присвоєно первинні військові звання офіцерського складу запасу (до надходження їх особових справ);

втратили військові квитки (до їх отримання);

не проходили військову службу (навчальні збори) та не мають військово-облікової спеціальності;

визнані призовними комісіями непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до військової служби за станом здоров’я (до підтвердження цього рішення під час повторного медичного огляду);

прибули з місць позбавлення волі.

6. Видача і знищення тимчасових посвідчень проводяться у порядку, встановленому для військових квитків, що визначається Міністерством оборони України, Службою безпеки України та Службою зовнішньої розвідки України відповідно.​

ВИСНОВКИ: видача військово-облікового документа здійснюється за місцем перебування на військовому обліку, а не прописки. Ви як внутрішньо переміщена особа​ маєте перебувати на військовому обліку військовозобов'язаних в ТЦК (військкоматі) за місцем фактичного проживання. Саме туди подається заява про видачу тимчасового посвідчення військовозобов'язаного та взяття на військовий облік з внесенням відповідної відмітки до тимчасового посвідчення військовозобов'язаного, а не посвідчення про приписку до призовної дільниці​ (воно взазагалі підлягає вилученню).

Однак, наразі проводиться призов на військову службу під час мобілізації. Тому, якщо у Вас немає підстав для відстрочки, то самостійно (без повістки) до військкомату краще не йти.

Якщо буде потрібна консультація, можете звертатися з прямим питанням.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram