Оскарження призначення ВОС при отриманні тимчасового посвідчення військовозобов'язаного

Я студент магістерської програми, нещодавно заніс документи про освіту у військкомат для отримання тимчасового посвідчення військовозобов`язаного та офіційної відстрочки. Після отримання посвідчення вже вдома розшифрував присвоєну військову облікову спеціальність (ВОС) 600 543 (600 - Електронних обчислювальних машин
543 - Комплексів автоматизованого управління радіотехнічними засобами перешкод). Водночас, при поданні документів на отримання посвідчення я подав попередній диплом (фах-правознавство). Також мене не питали, яку спеціальність я б хотів собі присвоїти. Це присвоєння відбулось виключно за рішенням військкомату без жодної аргументації. Я ніколи не мав досвіду з ЕОМ і ніякого відношення до цього не маю. Яким чином я би міг оскаржити присвоєння цього ВОС і зміну його на той, який відповідає моїм професійним навичкам?

19.02.2023 23:20 8399

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 732

Вітаю!

1. ОСКАРЖИТИ ВОС НЕМОЖЛИВО. 

2. ЗАРАЗ (ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ТА МОБІЛІЗАЦІЇ) ПРИСВОЄННЯ ВОС В ВІЙСЬКОМАТІ ДОСИТЬ УМОВНЕ. ПРИ ПРИЗОВІ НАПРАВЛЯТЬ НАВЧАТИСЯ НА ТУ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ, КОТРА БУДЕ  ПОТРІБНА В КОНКРЕТНИЙ ЧАС (ВИКЛЮЧЕННЯ - УНІКАЛЬНІ ЦИВІЛЬНІ ПРОФЕСІЇ: ІТ; КУХАР ТА Т.П.).

ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ, скороченно ВОС (англ. military occupational specialty code, MOS code) — військова спеціальність військовослужбовця й військовозобов`язаного для його обліку та використання у військовій справі, вказівка на ​​військову та облікову спеціальність особи, яка знаходиться в запасі або у відставці, військовослужбовця Збройних Сил та інших військ, спецвійськ (спецслужб) і формувань.

Військовозобов’язаних  (ВОС). Їх , затвердженого наказом Міністерства оборони України 07 вересня 2020 року №317.
відбувається,  у фахівцях інших дефіцитних спеціальностей.
Загалом чіткого й загального для всіх алгоритму дій немає, усе .
Крім того, згідно згідно п.5 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":
5. Призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов’язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов’язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).
ххххх
Тобто, перелік посад та необхідних спеціальностей визначається ТЦКСП за потребами воєнного часу
Якщо людині раніше не було присвоєно ВОС,  належність до військово-облікової спеціальності  та КВЕДами фізичної особи-підприємця.

Так, мобілізованим до Збройних сил України під час війни  . Якщо ж військовозобов`язаний має якісь побажання, то їх теж враховують під час його навчання у ЗСУ.

Зазвичай алгоритм наступний (але це не обов`язково):

  • . Зокрема, якщо він : чи він хоче стати танкістом, артилеристом чи ще кимось;
  • якщо людина , куди піти, але , то це .


Загалом чіткого й загального для всіх алгоритму дій немає, усе залежить від конкретної ситуації. 
Офіційно людина не може обирати спеціальність, і те, чим вона займатиметься, залежить від її навичок, військових потреб і рішення командира.
. А  у військовій частині, куди людину скерують. Єдине, , щоб здобути новий фах і відповідно ВОС. Якщо людина без військово-облікової спеціальності не має військового квитка, її відправляють у навчальні центри, де вчать того, що на той момент найбільше потрібно. Командування, наприклад, каже, що треба відправити на навчання спецназ, і всіх за списком відправляють. Але  із завданнями з конкретної спеціальності, їй її 
Важливо інше - ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДУ.
 
Відповідно до Положення про проходження служби громадянами України в ЗСУ призначення на посади відпубавється відповідно до розділу "Види посад та вимоги при призначенні на посаду" п 82- 100.
ОСОБЛИВО зверніть увагу на 83.
83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду

ІНСТРУКЦІЯ

про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

1.6. Для забезпечення комплектування Збройних Сил України військовослужбовцями з відповідними спеціальностями, досвідом служби, рівнем професійної компетенції, та визначення відповідності вимогам до посад у військових частинах оформлюються паспорти військових посад, в яких визначаються характеристики військових посад та перелік вимог до кандидатів на заміщення посад (додаток 5).
Якщо людині раніше не було присвоєно ВОС,  належність до військово-облікової спеціальності  та КВЕДами фізичної особи-підприємця.
Так, мобілізованим до Збройних сил України під час війни їхню . Якщо ж військовозобов`язаний має якісь побажання, то їх теж враховують під час його навчання у ЗСУ.
Зазвичай алгоритм наступний(але це не обов`язково):
. Зокрема, якщо він : чи він хоче стати танкістом, артилеристом чи ще кимось;
- якщо людина , куди піти, але , то це .
 ТЦКСП  вирішує, куди саме їх направляти.
 
Загалом чіткого й загального для всіх алгоритму дій немає, усе . О, і те, чим вона займатиметься, залежить від її навичок, військових потреб і рішення командира.
ПРИ призові певне . А  у військовій частині, куди людину скерують. Єдине, , щоб здобути новий фах і відповідно ВОС. Якщо людина без військово-облікової спеціальності не має військового квитка, її відправляють у навчальні центри, де вчать того, що на той момент найбільше потрібно. Командування, наприклад, каже, що треба відправити на навчання спецназ, і всіх за списком відправляють. Але  із завданнями з конкретної спеціальності, їй її 
ЯКЩО Є УНІКАЛЬНИЙ ФАХ, ТОДІ СКОРІШЕ ВСЬОГО ВОС БУДЕ СПОРІДНЕНИМ.
АЛЕ У ВАС ЮРИДИЧНА СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ,  А ЮРИСТАМИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ МОЖУТЬ БУТИ ТІЛЬКИ ОФІЦЕРИ.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram