Чи мають право мобілізувати знятого з обліку?

Доброго дня. В 2014 р. проходив ВЛК, визнали обмежено здатним.
В військовому квитку на сторінці "Прийом і зняття з військового обліку (рос. )" стоїть штамп "Знятий з обліку" і напис- Знятий з в.о. згідно НМОУ №342-06р п 2-3 п.п 4.
На сторінці " Відмітки про звільнення від військової зобов`язання (рос.)" Запис : 14.04.2014 р призивною (лікарською ) комісією
"Визнаний непридатним до військової служби з виключенням з воєнного обліку по гр. ІІ ст. 23 "в", 53 "в" розпису захворювань НМОУ №402 від 2008 р. і виключений з воєнного обліку (рос.).
По першому запису зрозуміло що рішення по наказу №342 не актуальні .
А як з рішенням по наказу №402? Чи мають право мобілізувати виключеного з військового обліку?

21.02.2023 13:00 6261

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо запису в військовому квитку "знятий з обліку" - це було записано до 2015 року, коли ніхто і подумати не міг, що в Україні можливий військовий стан.

15.01.2015 року був виданий Наказ Міністерства Оборони України № 24 "Про внесення змін до Настанови з військового обліку прапорщиків, мічманів, сержантів, старшин, солдатів і матросів запасу в Збройних Силах України та інших військових формувань", який відмінив зняття з обліку військовозобов'язаних, визнаних обмежено придатними. Наказом МОУ №24 були внесені зміни до Керівництва з військового обліку у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України №35 від 22.01.2002 року про скасування положення про зняття з військового обліку громадян, визнаних військово-лікарняними комісіями непридатними у мирний час та обмежено придатними у воєнний час.

Таким чином, як вірно Ви зазначили, наказ 342 від 09.06.2006 року втратив свою чинність. Отже, запис у військовому квитку "знятий з військового обліку згідно з наказом МОУ №342" не означає, що Ви не підлягаєте призову у воєнний час.  Оскільки, за станом здоров’я Ви можете бути непридатним до військової служби у мирний час, але підпадати під мобілізацію у період війни.

2. Щодо запису "непридатний до військової служби з виключенням з воєнного обліку" - відкриваємо Розклад хвороб Наказу № 402 в редакції за 2014 рік:

стаття 23-в за графою ІІ: "Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально".

стаття 53-в за графою ІІ: "Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально".

Якщо відкрити Наказ 402 в сучасній редакції, то бачимо те ж саме.

У відповідності до вказаних статей Розкладу хвороб, Вас повинні були визнати або повністю придатним до служби, або обмежено придатним до служби. Про непридатність за цими статтями мова взагалі не йде.

Отже, якщо Вам вручать повістку, то військкомат не буде ваажати вас непридатним, а для визначення ступеня придатності до служби Вас направлять на ВЛК. Якщо за останні 9 років стан здоров'я не змінився, то ВЛК знов зафіксує статті 23-в та 53-в, тобто за обома статтями придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. 

Але у відповідності до пункту 20.4. Положення про військово-лікарську експертизу, У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби", за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

Отже, якщо стан здоров'я не погіршився, то ВЛК визнає вас придатним до служби.

Чому Вам записали саме такий висновок: "непридатний з виключенням з обліку за статтями 23-в, 53-в"? - скоріше за все, це помилка працівника військкомату. За вказаними статтями вас не могли виключити з обліку. Єдине, що могли зробити: в індивідуальному порядку встановити обмежену придатність і зняти з обліку на підставі наказу 342. Перший запис у військовому квитку повністю це підтверджує, а от наступний запис (про виключення з обліку) - повністю протирічить як першому запису, так і зазначеним статтям Розкладу хвороб.

Якщо запис про виключення з обліку внесли також і до вашої особової справи, то додому (на роботу) повістку вже не принесуть. Але якщо десь на вулиці будуть "роздавати" повістки, то є велика ймовірність отримати повістку. За кордон з таким записом теж не зможете виїхати.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram