Виїзд за кордон

Доброго дня,

мене цікавить чи можу я виїхати за кордон за наявності пенсійного посвідчення по інвалідності (3 гр з дитинства) і довідки МСЕК, при тому що у військовому квитку вказано, 31.01.2003 комісією при Івано_Франківському МВК визнаний непридатним до в/служби в м/час по гр. 1 ст 38-в наказу МОУ №207-1999.
Підлягає медпереосвідченню 31.01.2008. Але там же зазначено, що знятий з війскового обліку згідно Закону України "Про ВО і ВС" ст. 37 п5 пп 2/4.


Довідка МСЕК за 2010 рік.
Посвідчення за 2011 рік.

У випадку якщо по закону я можу виїхати, то які мої дії якщо мене відмовляються пропускати (читав що є різні ситуації)?

21.02.2023 16:27 681

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1918
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви можете виїхати як особа з інвалідністю ІІІ групи. При цьому Вам не потрібно надавати військовий квиток. Достатньо паспорту та документів, що підтверджують інвалідність (довідку МСЕК та пенсійне посвідчення).

Згідно до ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Ви як особа з інвалідністю ( немає значення якої групи) не підлягаєте призову під час мобілізації ( тільки за власною згодою).

Підстава для виїзду як особа з інвалідністю, яка не підлягає мобілізації передбачена  п. 2-6 Правил перетинання державного кордону , згідно до якого  у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил ( див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

Згідно до п. 2-1 Правил перетину кордону, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

Тож, згідно з Правилами, Ви можете перетнути кордон на підставі посвідчення про інвалідність. При цьому, на практиці на кордоні часто запитують довідку МСЕК. Тож, візьміть із собою і довідку, і пенсійне посвідчення.

Відмовити Вам у перетині кордону не мають права. І не читайте страшилки в Інтернеті =) Особи з інвалідністю ІІІ групи безперешкодно перетинають кордон. Роздрукуйте на всякий випадок ці положення  щоб нагадати прикордонникам норми законодавства. Ще раз звертаю увагу, військовий квиток з собою брати не треба, якщо будуть витребувати запропонуйте прикордонникам навести норму законодавства яка зобов'язує Вас пред'являти квиток на кордоні.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram