Інвалід 3 групи з дитинства (довічно): при отриманні повістки: чи потрібно проходити заново ВЛК, чи можуть мобілізувати без моєї згоди?

Доброго вечора.

Я інвалід 3 групи з дитинства (у віці сьоми років отримав вогнепальне проникаюче поранення лівого ока з післяопераціними ускладненнями: заміна хрусталика, субтотальне відшарування сітківки).  Гострота зору на лівому оці - менше 0,1, на правому оці маю далекозоркість. У 2014 році пройшов МСЕК та отримав інвалідність 3 групи довічно. Маю пенсійне посвідчення та отримую пенсію за інвалідністю.

Після закінчення школи отримав справку - замінник воєнного квита (не було бланків в наявності), в якому зазначено: Непридатний  мирний час, обмежено придатний у військовий час.

Підкажіть, у разі отримання повістки, чи потрібно мені заново проходити ВЛК?

Чи можуть мене мобілізувати без мого бажання, як обмежено придатного?

За яких умов я можу тимчасово (2 тижні) виїхати за кордон?

Дякую

21.02.2023 23:07 4658

Консультація виконавця

Доброго дня.

По суті заданих питань.

Підкажіть, у разі отримання повістки, чи потрібно мені заново проходити ВЛК?

Питання проходження медичного огляду та виключення з військового обліку регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text).

Згідно п.3.2 Проложення, Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.Кожний військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

Таким чином, військовозобов'язані повинні проходити медичний огляд раз на 5 років і якщо не проходили протягом останніх пяти років Ви зобовʼязані зʼявитися та пройти його, навіть, якшо відсутня повістка. За порушення вищенаведеного встановлююється порушення військового обліку у вказаний час передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, Ви можете бути оштрафований у сумі від 850 до 1700 грн. 

Слід зазначити, що до відповідальності Вас зможуть притягнути при особистій явці у ТЦКСП(військкомат), після складання постанови у Вашій пристуності. Іншої відповідальності при не проходженні медичного огляду не встановлено.Слід зазначити, що порушення військового обліку є порушенням, що трапляється у 90 відсотках випадків серед військозобовязаних(не повідомлення даних, зміна місця проживання, тощо), тому ТЦКСП не в кожному випадку притягають до відповідальності за порушення цієї норми, а не рідко просто видають направлення на медичний огля ВЛК.

Однак для того, щоб не було проблемних питань, зокрема видання після проходження повістки на відправлення, необхідно письмово надати заяву про надання відстрочки з документами, що підтверджують звільнення, як зазначено нижче. Проходження ВЛК, не є проблемою та визначення Вас придатним не означає призов, оскільки Ви є звільненим від мобілізації відповідно до  ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) .

Чи можуть мене мобілізувати без мого бажання, як обмежено придатного?

Згідно абз.3ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

Відповідно до ч.2 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятомучастини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, Ви звільнені від призову під час мобілізації, тому Вас без Вашої згоди мобілізовати не можуть, але для того, щоб скористуватись звільненням (у разі виклику до військкомату(ТЦКСП) або явки) обовʼязково необхідно надати документи, що підтверджують інвалідність(як наведено вище).

Іноді осіб з інвалідністю можуть визнати обмежено придатними і навіть придатними до військової служби відповідно до Додатку №1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), однак це жодним чином не впливає на те, що особа звільнена від мобілізації.

Не рідко ТЦКСП вводять в оману, що якщо Вас визнали придатним(обмежено придатним) це означає, що Ви повинні проходити військову службу, але це не відповідає ані дійсності, ані вимогам законодавства, тому обовязково необхідно письмово надати документи на підтвердження інвалідності, та не надавати жодної згоди. 

Якщо ТЦКСП видає повістку на відправку(рішення про мобілізації)(такої практики зараз менше), то Ви повинні надати пояснення та  відмовитись від такої повістки з посиланням на раніше подану заяву(наведено нижче) і документи, оскільки Ви звільнені від мобілізації з проханням скасувати таке рішення про мобілізацію та від призову відмовлятись, оскільки склад злочину за ст. 336 КК України відсутній при наявності підстави для звільнення від мобілізації(ухилення не можливо при наявності звільненн від мобілізації).

У разі вручення повістки(явки у ТЦКСП(військкомат)) необхідно звернутись з заявою про надання відстрочки(сожете звернутись до мене(контакти нижче) - надам зразок) та  надати один із документів, що підтверджує інвалідність

  • довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №  157-1/о);
  • або
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • або
  • пенсійного посвідчення;
  • або
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

 Заяву друкуєте у двох примірниках та підписуєте. До надрукованої заяви, до одного примірника (який Ви надасте до ТЦКСП) Ви підкладаєте документи копію військово-облікового документа (засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: Згідно з оригіналом дата підпис ініціали), копія паспорта громадянина України (засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: "Згідно з оригіналом дата підпис прізвище та ініціали), документ, що підтверджує інвалідність(засвідчити, як наведено вище). Два примірники подаєте у відділ діловодства (канцелярії або відділу вхідної кореспонденції, та просити поставити на Вашому екземплярі позначку про отримання та реєстраційний номер.

Відмовити не мають з таких підстав

Відповідно до ст.7 ЗУ "Про звернення громадян", забороняється відмова у прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну приналежність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення.

Відповідно до п.2 Постанови КМУ від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-п#Text) На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.

Однак у разі відмови можете надіслати поштою цінним листом із описом. У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів.


За яких умов я можу тимчасово (2 тижні) виїхати за кордон?

Згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину
державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57- 95-
п#Text), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану
перетинати державний кордон мають право:
особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної
допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з
інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу
особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено
групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з
інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою,
затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).


Таким чином, для виїзду, як особі з інвалідністю, необхідно надати на кордоні оригінали
наступних документів:
1.Документ, що підтверджує інвалідність (з 02.11.2022 року довідки МСЕК 157-1 о недостатньо):
• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю; 
або
• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до ЗаконівУкраїн
и «Про державнусоціальну допомогу особам
з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»,
«Про державну соціальнудопомогуособам, які не мають права на пенсію, та особам
з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності; 
або
довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права
на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики). 
2. Паспорт для виїзду за кордон(закордоний паспорт).

Це підтвурджується отакож останім розяʼясненням ДПСУ від 02.02.2023 року (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/),за змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»У свою чергу, абзацом третім ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

Виїзд за межі України осіб з інвалідністю  не обмежується по кількості перетинань державного кордону на виїзд з України.Таким чином, особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують  інвалідність:​посвідчення,  яке підтверджує  відповідний  статус;або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

З урахуванням вищенаведеного, особи з інвалідністю незалежно від групи мають право перетинати кордон без обмежень(в тому числі по строку перебування за кордоном), однак для перетинання кордону недостатньо довідки до акту МСЕК(зміни з 02.11.2022), у Вашому випадку надасте пенсійне посвідчення особи з інвалідністю.  Документи про відстрочку або інші документи з ТЦКСП(військкомату) не потрібні, тому для перетину кордону явка у військкомат не потрібна.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram