Оформлення опікунства, або постійного догляду за бабусею

Доброго дня!
У моєї дружини є рідна бабуся, якій 83 роки, та яка потребує належної опіки/піклування, або постійного догляду (якщо можливо оформити).
Бубася отримує пенсію, але інвалідності немає. Вона практичо не ходить, але якщо і ходить то її потрібно притримува та за руку треба вести, бо сама далеко не може іти, зразу падає. Бабуся стренька, а тому є певні проблеми зі здоров*ям, память уже теж не дуже хороша.
Із нею проживають батьки дружини (але не зареєстровані за однією адресою), які постійно працюють, а тому не можуть здійснювати належний догляд/опіку.
Я із дружиною зареєстрований та проживаю за іншою адресу (у разі потреби, зможу змінити місце реєстації).

За бабусею дружини хочу оформити опікунство/піклування, або постійний догляд (якщо це можливо зробити у даній ситуації)!
Який процес оформлення опікунства/пклування, постійного догляду (якщо це можливо)? Що краще обрати та швидше по строках?
Що мені для цього потрібно зробити та куди мені потрібно піти, які документи зібрати, куди подавати, що робити?
Чи взагалі у моїй ситуації є можливість оформити опікунство/піклування, або постійний догляд за бабусею дружини.

22.02.2023 17:13 1722

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Опіка та постійний догляд - це різні процедури.

Процес оформлення опіки відбувається в судовому порядку. Для того, щоб Вас призначили опікуном, бабуся  повинна бути визнанана судом недієздатною через психічний розлад. Тобто Вам необхідно звернутися із заявою до суду про визнання особи недієздатною та призначення опікуном.

Заява про визнання особи недієздатною та призначення опікуном може бути подана членами її сім'ї, близькими родичами, незалежно від їхнього спільного проживання, органом опіки та піклування, установою з надання психіатричної допомоги.

Отже, якщо бабуся не має психічних захворювань, то оформити опікунство над такою людиною неможливо.

Щодо оформлення постійного догляду, то цей варіант можна розглянути.  Для оформлення догляду спочатку необхідно отримати документи, що бабуся потребує догляду. Такими документами може бути висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

МСЕК встановлює інвалідність, тому цей варіант Вам не зовсім підходе. Тому, треба отримати висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

Для отримання довідки ЛКК необхідно звернутися до лікаря необхідної спеціалізації або сімейного лікаря щодо стану здоров’я  бабусі за місцем її проживання. Лікар видасть направлення на ЛКК для отримання довідки. Довідка необхідна для підтвердження необхідності догляду.

Після отримання висновку ЛКК необхідно звернутися до управління соцзахисту із заявою  про встановлення догляду і про отримання компенсації та додати до заяви необхідні документи.

Отже, для призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, необхідно подати наступні документи:

1. заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
2. заява про надання компенсації;
3. заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;
4. копія паспорта громадянина України;
5. копія ідентифікаційного коду;
6. декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника;
7. копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;
8. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;
9. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

За результатом розгляду заяви та документів приймається рішення про призначення Вас особою, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та на отримання щомісячної компенсації.

В задоволенні заяви можуть відмовити, якщо з бабусею проживають інші особи які, можуть здійснювати постійний догляд. Якщо Ви зареєструєтесь за адресою бабусі та факт сумісного проживання буде перевірено соц.працівниками, то це збільшить ваші шанси на оформлення догляду. 

Довідка про отримання компенсації за надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі буде офіційним документом, який підтверджує здійснення постійного догляду за бабусею.

Підсумовуючи викладене, відповідаємо на ваші питання:

Який процес оформлення опікунства/пклування, постійного догляду (якщо це можливо)? Що краще обрати та швидше по строках? - оформлення опіки у вашому випадку, якщо у бабусі відсутні психічні розлади здоров’я, неможна здійснити. Оформлення постійного догляду можливо при наявності медичного висновку про стан здоров’я бабусі та про її потребу у сторонньому догляді. Отже, у вашому випадку краще обрати оформлення постійного стороннього догляду. 
Що мені для цього потрібно зробити та куди мені потрібно піти, які документи зібрати, куди подавати, що робити? - спочатку треба звернутися до медичного закладу та отримати висновок про необхідність постійного стороннього догляду (висновок ЛКК), далі звернутися  до управління соцзахисту із заявою та зазначеним переліком документів. Результатом звернення до соцзахисту буде призначення Вас особою, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Документ, який підтверджує постійний догляд - довідка про отримання компенсації.

Якщо Ви маєте додаткові або уточнюючі питання в рамках даної консультації, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com 

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram