Звільнення із НГУ (був мобілізований у липні) на підставі оформленя догляду, або опіки над рідною бабцею

Доброго дня!
На даний час я військовослужбовець та проходжу службу в НГУ, був мобілізований у липні 2022 року.
Хочу звільнитися із служби в НГУ (демобілізуватися) на підставі здіснення догляду, або опіки (яко можливо, бо пишуть в інтернеті багато інформаці) за своєю рідною бабусею.
На даний час моїй бабусі 83 роки, пенсіонерка, інвалідності немає, обстежень не проходила, але почувається не дуже добре, здоров*я уже не дає змогу жити самостійно, без підтримки близьких та належного догляду.
Баба проживає із моїм батьком за однією адресою (місце реєсрації у них збігається, але батька можна виписати, або змінити місце реєстрації/проживання баби).
Я та моя сім*я (дружина, донька) зареєстровані та проживаємо за іншою адресою.
Бабуся старенька і потребує догляду, їй важко уже самостійно ходити, обслуговувати себе, постійно болять ноги.
Нжаль, Ммій батькой їй особливо не допомагає, адже ще за нам самим потрібен догляд.

За своєю бабусею хочу оформити догляд (можливо на підставі акту про здійснення догляду), або опікунство!
Який процес оформлення догляду/опікунства у моїй ситуації (якщо це можливо) ?
Цікавить, чи взагалі у моїй ситуації (саме із практичної точки зору) є можливість оформлення догляду (поки я знаходжуся на службі) , або опікунства за бабусею?
Який мій порядок дій (практичний, а не теоретичний) при оформленні постійного догляду (або акту про здійснення догляду) за бабусею?
Як мені діяти в даній ситуації, щоб можна було звільнитися, чи варіантів немає?
Буду вдячний за консультацію)

23.02.2023 19:11 1295

Консультація виконавця

Ірина Мамай
Адвокат Рівне
У сервісі: 1 рік
24 відгука (24 +) (0 -)
Консультацій: 99
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Закон України «Про національну Гвардію України» п.3 ст. 9  зазначає, що комплектування Національної гвардії України військовослужбовцями та проходження ними військової служби здійснюються відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" та Положення про проходження військової служби громадянами України в Національній гвардії України, що затверджується Президентом України.

Абз. 8 пп. г) п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» зазначає, що військовослужбовціякі проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:  під час воєнного стану:

 через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного доглядуу разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином ключовими тут є дві обставини:

  1. Наявність особи, яка потребує постійного догляду з висновком ЛКК
  2. Відсутність інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

У бабусі  має бути із закладу охорони здоров’я документ, який має наступний вигляд:

  1. Форма первинної облікової документації N 080-2/о «Висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі»

або

  1. Форма первинної облікової документації N 080-4/о "Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі".

Далі треба довести факт, що здійснити такий догляд більше не має кому. Треба долучити довідку про зареєстрованих в приміщенні осіб. Якщо є можливість вашого батька зняти з реєстрації, то добре.

Акт встановлення факту  здійснення догляду – це документ, який зазначено в Постанові КМУ від від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України». Його може видати районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчий орган сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.  Цей акт підтверджує, що ви уже здійснюєте догляд. Це вам не підходить, адже ви його не здійснюєте фактично на даний момент.

Щодо опікунства, то підстава для звільнення звучить так: «у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною».

Тобто тут теж два моменти:

  1. Особа з інвалідністю
  2. Визнана судом недієздатною

У вас бабуся без інвалідності і дієздатна. Тому варіант опікунства неможливий.

Практичний порядок дій:

  1. Оформити довідки ЛКК форми 080-2/о або 080-2/о
  2. Виписати батька з приміщення
  3. Взяти довідку про зареєстрованих осіб
  4. Написати рапорт на звільнення, додати нотаріально завірені документи: паспорт, код бабусі, довідку про зареєстрованих осіб, висновок ЛКК, можна ще довести родинні зв’язки, що це рідна бабуся (свідоцтво про народження ваше, і батька).

Результат розгляду рапорту залежить від вашого командування. А підстава для звільнення за наявності вище перелічених документів буде.

Сподіваюсь ви отримали відповідь на ваше запитання.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram