Заповнення строк додатку РІ декларації з прибутку

Підприємство безоплатно отримало від нерезидента канцелярські товари, які будуть використані для власних потреб. Чи необхідно враховувати це при заповненні РІ на різниці відповідно п.140.5.4? В розумінні ПКУ чи є така безоплатна передача придбанням?

24.02.2023 12:38 642

Консультація виконавця

7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 28
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Відповідно до пп. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема, на суму 30 відс. вартості товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг (крім операцій, зазначених у п. 140.2 та пп. 140.5.6 п. 140.5 ст. 140 ПКУ, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних у:

  • нерезидентів (у тому числі пов'язаних осіб - нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до пп. 39.2.1.2 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ;
  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до пп. "г" пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

 

Відповідно до абзацу першого пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ.

Таким чином, на нашу думку, термін «придбання запасів» повинен трактуватися відповідно до стандартів бухгалтерського обліку.

Нормами Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 "Запаси" відокремлюються поняття «придбання запасів» та «безоплатне отримання» запасів.

Крім того, згідно з п. п. 14.1.13 п. 14.1 ст. 14 ПКУ безоплатно надані товари послуги – це товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.

Отже, операція з безоплатного отримання від нерезидента запасів не є тотожною операції з придбання запасів, і тому не підпадає під дію пп. 140.5.4 ПКУ, а отже, не призводить до виникнення різниць між бухгалтерським фінрезультатом та об’єктом оподаткування податком на прибуток .

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram