Проблеми з хребтом, придатність до військової служби

Проходжу службу на півдні України, почались проблеми зі спиною, по результату МРТ виявили 8 міжхребцевих гриж. Раніше до лікаря не звертався з цим, лікувався сам.

25.02.2023 11:56 1447

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
430 відгуків (428 +) (2 -)
Консультацій: 1623
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. 

Захворювання хребта підпадають під ст. 64 Додатку №1 Наказу МОУ №402. При цьому ступінь придатності залежить на пряму від відділу враженого хребта та ступеня втрати функцій цього відділу. 

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Необхідно звернути увагу, що сам висновок МРТ з показниками наявності 8 гриж не є показником ступеня враження хребта, а лише причиною. 

Так згідно Додатку №2 до наказу МОУ №402  до п. "А" ст. 64 (Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку):

-  деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

Тобто наявність гриж в залежності від відділу хребта (шийний грудний чи поперековий) може стати підставою для визнання не придатним до служби з виключенням з обліку та відповідно для звільнення за умови значного порушення функцій враженого відділу хребта та/або стійкого больового синдрому (різного типу) та/або значного зміщення тіл хребців (більше 3мм.) при проведенні рухових проб та/або якщо лікування не дасть стійкого клінічного ефекту. 

Таким, чином наявність міжхребцевих гриж може бути підставою для звільнення зі служби за станом здоровʼя за умови, що їх наявність спричиняє значене порушення функцій відповідних вражених відділів. Ступінь порушення функцій встановлюється при стаціонарному лікуванні яке обов'язково передує проходженню ВЛК. Тому якщо вас направили на лікування в залежності від висновків складених за його результатами подавайте рапорт на проходження ВЛК.

Бажаю Успіху.     

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram