Питання стосовно реєстрації Шлюбу.

Питання стосовно реєстрації Шлюбу.
Я з дівчиною в Україні прожив рік. Вона захворіла на РАК і терміново виїхали за кордон на лікування Я лишився в Україні. Ми хочемо укласти наш шлюб. Чи можливо одружитися нам, якщо дівчина знаходиться за кордоном. Які є можливості зареєструвати шлюб без нашої присутності.

25.02.2023 15:11 568

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

    Нажаль, згідно чинного законодавства України укласти шлюб на відстані неможливо, якщо Ви чи Ваша дівчина не є військовослужбовцем Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування (далі - військовослужбовець), поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або працівником закладу охорони здоров'я. Оскільки, лише для таких осіб Постановою КМ України від 7 березня 2022 р. № 213 «Про деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» встановлено, що на період воєнного стану державна реєстрація шлюбу може проводитися відділами державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

    У всіх інших випадках питання укладення шлюбу регулюються Сімейним Кодексом України.

    Так, відповідно до ст. 28 СКУ заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.

    Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, вважаються нареченими.

    Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто.

    Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену, можуть подати їх представники. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    Якщо реєстрація шлюбу у визначений день не відбулася, заява про реєстрацію шлюбу втрачає чинність після спливу трьох місяців від дня її подання.

    Згідно зі ст. 34 СКУ присутність нареченої та нареченого в момент реєстрації їхнього шлюбу є обов'язковою.

    Реєстрація шлюбу через представника не допускається.

 

    Виходячи з викладеного, можливо за допомогою представника подати заяву про реєстрацію шлюбу.

    Сама ж реєстрація шлюбу має відбутися лише в присутності нареченої та нареченого.

 

     Ви не вказали у якій країні перебуває дівчина. Можливо законодавством тієї країни передбачена можливість укладення шлюбу між іноземцями на її території та без обов’язкової присутності одного з наречених.

    За наявності додаткових питань, звертайтеся: +380672910959 (телеграм, вайбер).

   З повагою,

   Адвокат І.В. Гречко

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram