Порушення хребта і мобілізація

Доброго дня. У чоловіка по результатам МРТ Остеохондроз 2 ступеня, дегенеративні зміни ПВХ, спонділоатроз, кила диску L5-S1. Чи є це приводом отримання висновку про звільнення від військової служби? Дякую

25.02.2023 17:06 872

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
429 відгуків (427 +) (2 -)
Консультацій: 1620
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. 
Описаний вами діагноз підпадає під ст. 64 Додатку №1 до Наказу МОУ №402.

таття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

 Як вбачається з вказаної статті має значення ступінь порушення функцій того чи іншого враженого відділу хребти, для чого ВЛК повинно провести проби рухливості, стійкість захворювання (тобто клінічну картину після лікування в різні періоди) ступінь та характер больового синдрому.

Відповідно до пояснень щодо застосування статей Додатку №1  викладених в Додатку №2 до наказу МОУ №402 до п. "А" (непридатні з виключенням з обліку та відповідно звільнення зі служби) належать:

-  міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

- міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

Як вбачається з пояснень остеохондроз 2 ступеня може бути підставою для визнання непридатним, але за умови що він саме шийного відділу зі зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб та вертебробазилярною недостатністю, або якщо остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта з больовим синдромом одного з вказаних вище типів, з порушенням функцій, сфінктерів за умови хронічного характере перебігу хвороби. 

В будьякому випадку, вам необхідно проходити ВЛК та в умовах стаціонару (не інакше) проходити обстеження та лікування. Тому зверніться до командира з рапортом на направлення на ВЛК, шанс отримати п. А ст. 64 у вас є, якщо ваш стан відповідає опису вище. 

Бажаю Успіху.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram