Відстрочка від мобілізації

У мене низка взаємопов’язаних запитань, які стосуються відстрочки від мобілізації.

1. У мене дружина з третьою групою інвалідності, чи можу я за власною ініціативою звернутися до свого ТЦК за відстрочкою? Як документальні форми має підтвердження відстрочки ? Чи зобов`язаний я подавати заяву на відстрочку? Як довго вона розглядається, адже мене напевне заставлять пройти за кілька днів медкомісію, а ще через кілька днів можуть мобілізувати, не звернувши уваги на моє право на відстрочку? Як виглядає заява? Які документи чи, можливо, нотаріально засвідчені копії необхідно долучити до заяви? Чи достатньо пенсійного посвідчення дружини і свідоцтва про шлюб?
У 90-х роках я закінчив університет, де була військова кафедра, у 2001 році при зміні прописки військкомат у приписномі посвідченні проставив штамп, дату і зробили відповідну відмітку - ст. лейтенант, але без зазначення військово-облікової спеціальності. Військовий квиток не видали, сказавши, що бланків немає, і сповістять мене, коли будуть бланки. З того часу я контакту з військкоматом не мав.
2. Наскільки я розумію, під час у воєнного стану я повинен перебувати в межах свого району і виїжджати за межі тільки з дозволу ТЦК . Наскільки днів можна покидати межі місця проживання без дозволу ТЦК? Якщо я з однієї області виїжджаю в іншу відвідати хворого родича, то мені треба звертатися до ТЦК? А потім, повернувшись, звертатися ще раз? Це при тому, що відвідувачів у ТЦК приймають всього двічі на тиждень по кілька годин? Коли юридично наступає зміна місця проживання?
3. Якщо я виїду на кілька днів за межі свого постійного місця прописки до іншої області і там мені будуть вручати повістку, то який ТЦК буде зазначений у повістці? Чи можу я просити чи вимагати зазначити адресу мого ТЦК за місцем прописки?

Дякую

26.02.2023 13:33 2361

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Ви не підлягаєте мобілізації на підставі того, що ваша дружина має інвалідність третьої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, Ви не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати Вас можуть лише за вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Для військкомату вам знадобляться наступні документи:

- документи про інвалідність дружини (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- свідоцтво про шлюб;

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваша дружина, а Ви її чоловік);

- копії паспортів (ваш та дружини);

- заява (лист у довільній формі) про те, що Ви не підлягаєте мобілізації та просите не мобілізовувати вас (у двох примірниках: один для військкомату, другий вам для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою.

Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

На мою думку, краще нотаріальні копії.

 

Якщо у військкоматі будуть відмовлятись ставити вам відмітку про отримання від вас листа із документами або ж взагалі відмовлятимуться брати документи, то Ви може їх відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Також, Ви може відправити документи до військкомату Укрпоштою цінним листом із описом вкладення до моменту візиту до військкомату.

У вас залишаться документи, які Ви надіслали до військкомату, опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну у вас підставу для звільнення від мобілізації та те, що Ви просите вас не мобілізовувати.

На мою думку, краще попередньо направити документи поштою.

Відстежувати чи військкомат отримав документи Ви зможете тут: https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html .

 

Зверніть увагу, обов’язку йти до військкомату без отримання повістки немає.

 

Встановленого зразка заяви до військкомату немає, нижче наведу можливий варіант такої заяви.

 

 

_____________________ районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

 

Від:

_____________________

____________ року народження

тел: ____________________

 

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Такі військовозобов’язані у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Дійсним повідомляю, що я, ПІБ, маю дружину ПІБ яка має інвалідність третьої групи.

Інвалідність моєї дружини підтверджується наступними документами, зокрема Довідка МСЕК від _____ № ______, … .

Оскільки я маю дружину із числа осіб з інвалідністю третьої групи, і я не маю бажання служити, я не підлягаю призову за мобілізацією та маю право на відстрочку від мобілізації відповідно до вимог законодавства.

Відповідно прошу не мобілізовувати мене.

 

Окремо звертаю увагу, що зі змісту норми, що міститься в абзаці одинадцятому частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», слідує, що право на відстрочку надається незалежно від того, чи проживає особа з інвалідністю разом з військовозобов’язаним, чи здійснює за нею військовозобов’язаний догляд тощо.

Документами, які надають право на відстрочку, є документи про інвалідність моєї дружини та документи, що підтверджують факт шлюбу (свідоцтво про шлюб).

Вимоги про надання будь-яких інших документів є неправомірними.

 

Додатки:

  1. Копія довідки МСЕК від _____ № ______ (щодо інвалідності ПІБ) на __ арк. в 1 прим.
  2. Копія свідоцтва про шлюб від _______ № _________ на __ арк. в 1 прим.
  3. Копія паспорту ПІБ на __ арк. в 1 прим.
  4. Копія паспорту ПІБ на __ арк. в 1 прим.

 

 

____.____.2023

ініціали прізвище

 

 

Так, Ви можете самостійно звернутись до військкомату за отриманням відстрочки.

Про надану вам відстрочку вам мають зробити відповідний запис до військово-облікового документу або ж видати довідку про те, що вам надано відстрочку.

 

Встановленого строку розгляду заяви на відстрочку немає.

Плюс-мінус десь до 30 днів можуть розглядати, коли як.

 

На ВЛК дійсно направлять.

 

Якщо у вас до цих пір лише приписне, то при візиті до військкомату, скоріше за все, випишуть адміністративний штраф за статтею 210 «Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку» Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Можливий розмір штрафу від 850 до 1700 гривень.

 

По другому питанню.

 

Це питання погано врегульовано.

 

Відповідно до частини четвертої статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

Річ у тім, що дана норма не конкретизує, що саме є «місцем проживання» з якого заборонено виїздити.

Чи мається на увазі місто, вулиця, район чи районний центр чи область.

Цю заборону порушує фактично дуже велика кількість людей, наприклад, люди, які зранку їдуть на роботу до іншого міста і так далі.

Юридично зміна місця проживання наступає тоді, коли Ви пропишитесь за новою адресою.

Якщо слідувати вказаній нормі, то будь який виїзд з місця проживання можливий лише з дозволу військкомату.

 

По третьому питанню.

 

Якщо в такій ситуації будуть вручати повістку, то там буде, скоріше за все, вказаний «місцевий» ТЦК, але Ви можете попросити щоб вам виписали повістку саме до вашого військкомату.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram