Відстрочка для особи, яка має батька з інвалідністю II групи

Спочатку короткий опис ситуації. Здійснюю догляд за батьком похилого віку (84 р.), стан якого підтверджено "ВИСНОВКОМ про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі. Група рухової активності IV, ступінь 7" (форма № 080-4/о ), виданим ЛКК лікувального закладу.
З метою скористатися відстрочкою згідно ст. 23 “зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду” в управління праці та соцзахисту населення подавав пакет документів для отримання соціальної допомоги, але після перевірки отримав відмову у зв`язку з тим, що середньомісячний сукупний дохід перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї (це цілком відповідає моєму рівню доходів).

Питання: чи можу скористатися параграфом про відстрочку для осіб, "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи"? Зараз батько не має інвалідності, але за попередньою консультацією офтальмолога, цілком може розраховувати на інвалідність ІІ ст. з зору (після проходження всіх процедур). Я — єдиний близький родич батька, проживаємо удвох.

В одній з попередніх консультацій ви надали детальну відповідь на майже таке ж питання (тому і звертаюсь); все ж прошу перерахувати необхідні документи/дії в моїй ситуації, а також по можливості вказати на "підводі камені" типу рівня доходів, які можуть виникнути.

04.03.2023 18:54 668

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня! 

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема це:

особи, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. 

Отже, у випадку отримання відстрочки у зв’язку із здійсненням постійного догляду, документом, який дає право на відстрочку, є довідка про отримання компенсації на догляд. Як Ви вірно зазначили, що у разі, коли середньомісячний сукупний дохід перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї, заявник не може бути надавачем соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі.

У разі, коли розмір сукупного доходу не дозволяє отримувати компенсацію по догляду, то в цьому випадку здійснення постійного догляду за особою, яка за висновком МСЕК чи ЛКК закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, можна підтвердити актом про факт здійснення постійного догляду

Акт встановлення факту здійснення догляду видається органом місцевого самоврядування за зверненням особи. Тобто, Ви або батько можете звернутися із заявою про надання акту встановлення факту здійснення догляду та долучити до заяви копію висновку ЛКК та документ, який підтверджує спільне проживання. На підставі звернення ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням. Відповідний акт складається робочою групою із виходом за місцем проживання. Робочій групі надано право під час встановлення факту догляду витребувати для огляду від заявника оригінали документи, які підтверджують потребу особи в постійному догляді, отримувати та використовувати свідчення сусідів тощо.

Таким чином, у вашому випадку є можливість отримати зазначений акт встановлення факту здійснення догляду без оформлення постійного догляду на непрофесійній основі із призначенням компенсації в управлінні соцзахисту. Ваш сукупний дохід не впливає на отримання акту. Щодо "підводних каменів" по доходам, то їх не існує, якщо доходи перевищують граничну суму або равні їй,  хіба що звільнитися з офіційної роботи або припинити діяльність ФОП(якщо у Вас доходи від підприємницької діяльності). 

Після того, як у Вас буде зазначений акт, Ви можете отримати відстрочку від призову у зв’язку із здійсненням постійного догляду за батьком. До військомату необхідно надати заяву про надання відстрочки та долучити до заяви копії паспорту (ваш та батька), копію акту встановлення факту здійснення догляду, копію висновку ЛКК та бажано документ про спільне проживання. 

Законом також передбачена відстрочка у зв’язку з наявністю у військовозобов’язаного одного із батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, якщо Ваш батько за висновком МСЕК буде визнаний особою з інвалідністю 2 групи, то Ви будете мати право на відстрочку.

У випадку отримання відстрочки у зв’язку з інвалідністю батька, необхідно надати до військомата заяву про надання відстрочки та копії підтверджуючих документів, а саме:

документи, які підтверджують інвалідність батька (один із перерахованих) - посвідчення, яке підтверджує відповідний статус; пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності; довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

документи, які підтверджують родинні зв’язки - свідоцтво про народження, паспорта;

документи, які підтверджують спільне проживання - довідка/витяг про зареєстроване/задеклароване місце проживання (якщо прописка за однією адресою) або акт встановлення факту здійснення догляду (якщо прописка різна). 

Таким чином, враховуючи викладене, Ви можете отримати відстрочку у зв’язку з доглядом за батьком, за умові отримання акту встановлення факту здійснення догляду, а також у зв’язку з інвалідністю батька, за умови оформлення батьком 1 чи 2 групи інвалідності та при наявності документів, які будуть підтверджувати інвалідність батька. 

Якщо у вас є уточнюючі питання в рамках даної консультації, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram