Практика щодо мобілізації, осіб, чиї дружина/чоловік має третю групу інвалідності

Доброго дня.

Чи є якась інформація про практику РТЦК з надання звільнення від мобілізації за даним пунктом:
...
які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;


...Також, цікавить питання виїзду людини, що підпадає під даний пункт.

Дякую

Уточнення:
Йдеться про 3тю групу чоловіка/дружини

07.03.2023 18:24 1137

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

Відповідно до абзацу 11 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. 

Як вбачається зі змісту вказаного абзацу не підлягають призову чоловіки яки мають дружину з числа осіб з інвалідністю не залежно від групи, достатньо самого факту наявності статусу особи з інвалідністю у дружини. 

До вересня 2022 року практика в ТЦК та СП щодо застосування положень абзацу 11 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" була не на користь військовозобов'язаних, була значна кількість відмов у наданні відстрочки від призову з обґрунтуванням, що дружина повинна мати І-ІІ групу для отримання відстрочки. Але такий висновок помилковий так як абзац має в собі декілька альтернативних самостійних підстав в силу застосування конструкції та/або. 

Так згідно вказаного пункту право на відстрочку мають військовозобов'язані які мають:

1. дружину з числа осіб з інвалідність (від групи);

2. дружину з числа осіб з інвалідність та одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. . 

3. одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

4. одного із батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. 

Після змін у вересні 2022 року щодо порядку перетину кордону військовозобовʼязаними в якості супроводжуючої особи для осіб з інвалідністю, практика застосування абзацу 11 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" в ТЦК та СП змінилась так як Кабмін фактично встановив в постанові КМУ №57 (п. 2-1) право військовозобов'язаних які мають дружину з інвалідністю ІІІ групи на перетин кордону для супроводу. В моїй особистій практиці не було жодної відмови в ТЦК Чернігова та РТЦК по області в наданні відстрочки від призову на підставі  абзацу 11 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" після вересня 2022 року. 

Для отримання відстрочки потрібно звернутись до ТЦК та СП з заявою на імʼя керівника наступного змісту:

                                                                                              До      _______РТЦК та СП

                                                                                             _________________

                                                                                               Адреса: _______________

                                                         

                                                                                                Від: _______________

                                                                                                 ________року народження                         

                                                                                               Адреса проживання:

                                                                                               Тел.:

 

 

                                                                       Заява

Прошу  надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно абзацу 11 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у звʼязку з наявністю дружини з числа осіб з інвалідністю (ІІІ група до «__»____202_ року). На підтвердження вказаних обставина додаю підтверджуючі документи.

 

Додатки:

 

 

Підпис                              Дата

До вказаної заяви необхідно додатки нотаріально засвідчені копії наступних документів:

1. Довідка до акту МСЕК або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус (посвідчення інваліда), або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

2. Свідоцтво про шлюб. 

Необхідно звернути увагу, що не зважаючи на наявність підстав для звільнення від призову, вас можуть направити на ВЛК для встановлення ступеня придатності та оновлення облікових даних і таке направлення відповідає положенню чинного законодавства. 

Щодо перетину кордону. 

Відповідно до п. 2-1 Постанови КМУ №57 у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність. 

Таким чином для перетину кордону необхідно надати наступні документи:

1. Закордонні паспорти;

2. Свідоцтво про шлюб;

3. посвідчення, яке підтверджує відповідний статус (посвідчення інваліда), або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність). 

Звертаю увагу що перетин кордону на підставі довідки до акту МСЕК не можливий, перетинати кордон потрібно виключно за наявності одного з документів вказаних в п. 3 переліку. 

Також, слід звернути увагу, що для перетину кордону ви можете не звертатись попередньо до ТЦК та СП для отримання відстрочки, так як для перетину кордону не потрібно надавати військово обліковий документ або дозвіл від військкомату на перетин. 

Додатково зазначу, що відповідно до п. 2-1 Постанови №57 громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

 Тому повернутись до України ви повинні не пізніше дружини.

Бажаю успіху.  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram