Чи можуть мобілізувати чоловіка до 27 років?

Чи можуть мобілізувати чоловіка до 27 років, якщо він не проходив строкової служби?

07.03.2023 20:23 1443

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Перш за все, варто зауважити, що призов на строкову військову службу було скасовано Законом України «Про внесення зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану», який почав діяти з  29.10.2022.

Зазначеним Законом Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» було доповнено статтею 18-1 наступного змісту:

«Стаття 18-1. Особливості призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

  1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.
  2. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;

направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні".».

Отже, призов на строкову військову службу не проводиться.

 

Станом на сьогодні діє правовий режим воєнного часу та оголошено мобілізацію відповідно до Указу Президента від 24.02.22 № 69/2022, який продовжується кожні  90 днів.

Мобілізацію оголошено серед резервістів та військовозобов’язаних чоловіків призовного віку Указом Президента № 69/2022.

 

На мою думку, ситуація із призовом за мобілізацією чоловіків у віці до 27 років, які не проходили військову службу та військову кафедру певною мірою погано врегульована.

Відповідно до частини 9 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

призовники – особи, приписані до призовних дільниць;

військовозобов`язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави

Тобто, дійсно є різниця у статусах «призовник» та «військовозобов’язаний».

Додатково це підтверджується змістом частини 1 статті 33 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

«1. Військовий облік громадян України поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.».

Наявність розмежування відповідних обліків додатково свідчить про різницю у відповідних статусах.

 

Відповідно до абзаців 1-2 статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

«Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.».

Згаданий раніше Указ Президента також передбачає призов військовозобов`язаних та резервістів.

Тобто, можна зробити висновок, що призову за мобілізацією підлягають саме резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі.

 

Питання зарахування у запас та категорій запасу врегульовано статтею 27 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

«1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.

  1. Запас військовозобов’язаних поділяється на першу і другу категорії.
  2. До запасу першої категорії належать військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.
  3. До запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби.
  4. Військовозобов’язані, зараховані до запасу другої категорії, у разі здобуття під час перебування в запасі або служби у військовому резерві військово-облікової спеціальності переводяться до запасу першої категорії.».

Тобто, особа, яка не проходила військову службу, може бути зарахована до запасу другої категорії за умови, що така особа придатна за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час.

 

На мою думку, можливість мобілізації особи у віці до 27 років залежить від наступного:

  1. чи має така особа статус військовозобов’язаного (перебуває на обліку військовозобов’язаних);
  2. чи перебуває така особа у запасі;
  3. чи має підстави для звільнення від мобілізації відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;
  4. чи придатна така особа до проходження служби за станом здоров’я.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram