Звільнення з військової служби мобілізованого військовослужбовця за сімейними обставинами.

Я мобілізований військовослужбовець.
Мама дружини інвалід 2 групи, вона має троє дорослих дітей, (у т.ч. моя дружина) і проживає та зареєстрована в іншому населеному пункті, ніж я з дружиною.
Чи маю я право звільнитися з військової служби за сімейними обставинами згідно підпункту г) пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" ?

09.03.2023 17:10 1012

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Звільнення військовослужбовців зі служби регулюється Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Відповідно до абзацу п’ятого пункту «г» пункту другого частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» підставою для звільнення зі служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період є:

через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Тобто, наявність мами дружини із числа осіб з інвалідністю другої групи є підставою для звільнення зі служби для мобілізованого військовослужбовця.

 

Для звільнення зі служби необхідно буде подати рапорт та прикласти до нього документи на підтвердження відповідної обставини для звільнення.

Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України передбачено наступне:

«225. Звільнення військовослужбовців із військової служби здійснюється:

2) під час дії особливого періоду (з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації) - на підставах, передбачених частиною третьою, пунктом 2 частини четвертої, пунктом 3 частини п’ятої та пунктом 3 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу":

у військових званнях до майстер-сержанта (майстер-старшини) включно за всіма підставами - командирами бригад (полків, кораблів 1 рангу) і посадовими особами, які відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України прирівняні до них.».

  1. Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

підстави звільнення з військової служби;

думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Подання рапорту «по команді» означає направлення його в порядку підпорядкування прямому командиру, який після розгляду та задоволення передає далі своєму безпосередньому командиру з відміткою про власне клопотання з відповідного питання. І так далі до командира військової частини або іншої посадової особи, що наділена правом вирішувати питання по суті.

 

Зазначеним Законом не встановлено вимог до документів, які мають підтверджувати відповідну обставину, також, не зазначено чи мають такі документи подаватись у звичайних копіях чи нотаріально завірених копіях.

Водночас, на мою думку, краще подавати нотаріально засвідчені копії.

 

Для підтвердження відповідної підстави до рапорту потрібно додати із документів:

  • свідоцтво про шлюб з дружиною;
  • свідоцтво про народження дружини (де мама дружини вписана її мамою);
  • якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваша дружина, а ви її чоловік та вона донька своєї мами);
  • документи (один або декілька) на підтвердження інвалідності мами дружини (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);
  • копії паспортів (ваш, дружини та мами дружини).

 

Також, нижче наведу можливий зразок рапорту на звільнення.

 

 

Командиру військової частини __________

                                                                               ___________________________________ (ПІБ. командира)

                                                                              Військовослужбовця ___________________________________

                                                                                ___________________________________

                                                                               (свою посаду, звання та ПІБ)

                                                                   

Р А П О Р Т

 

Прошу Вас звільнити мене, ПІБ, посада, звання, з лав Збройних сил України у зв’язку із сімейними обставинами, відповідно до абзацу п’ятого підпункту «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», а саме: у зв’язку із наявністю у мами моєї дружини інвалідності другої групи.

Факт шлюбу з моєю дружиною, ПІБ, підтверджується: __________________, також, додається її свідоцтво про народження від _________ № ___________.

Інвалідність (друга група) мами дружини, ПІБ,  підтверджується:__________________.

Проходити службу у військовому резерві Збройних сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю ____________________ (вказати бажаю/не бажаю).

Особову справу прошу направити до _________________ територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 

Додатки:

 

  1. ____________________ .
  2. ____________________ .
  3. ____________________ .
  4. ____________________ .
  5. ____________________ .
  6. ____________________ .

 

 

 

дата

підпис                              Прізвище та ініціали

 

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вас всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram