Чи маю я право на відстрочку від мобілізації

Доброго дня! Я закінчив військову кафедру, службу в армії не проходив. Працюю на критично важливому державному підприємстві. Маю дружину інвалід ІІ групи, також її батько інвалід ІІ групи. Всі копії документів зробив та завірив в нотаріуса. Чи маю я право на відстрочку від мобілізації?
Я стою на військову обліку в Києві, підприємство знаходиться в іншій області. На підприємстві є мобілізаційний відділ, який періодично відкравляв документи в Києв до військомату де я стою на обліку, що я працюю на цьому підприємстві та мої дані. Чи може мені прийти на підприємство від місцевого військомату повістка (виклик)? Та чи можуть вони мене призвати?
В разі виклику в військомат через мобілізаційний відділ на підприємстві, я прийду з всіма документами до військомату. Чи маю я право не проходити медичний огляд ? А тільки здати документи для отримання відстрочки ?
Які я повинен отримати документи про те, що вони документи оформили та який документ мені повинні дати що засвідчує про те що отримав відстрочку від мобілізації?
В яких моментах у військоматі мені потрібно звернути Увагу, щоб вони нічого не упустили ?

11.03.2023 12:51 731

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
301 відгук (300 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Ви не підлягаєте мобілізації на підставі того, що тато дружини та дружина мають інвалідність другої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, Ви не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати вас можуть лише за вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

 

Для військкомату вам знадобляться наступні документи:

- документи про інвалідність тата дружини та дружини (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- свідоцтво про народження дружини (де її тато вписаний її батьком);

- свідоцтво про шлюб з дружиною;

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваша дружина, а вона донька свого батька);

- копії паспортів (ваш, батька дружини та дружини);

- заява (лист у довільній формі) про те, що ви не підлягаєте мобілізації та просите не мобілізовувати вас (у двох примірниках: один для військкомату, другий вам для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою.

Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

На мою думку, краще нотаріальні копії.

Якщо у військкоматі будуть відмовлятись ставити вам відмітку про отримання від вас листа із документами або ж взагалі відмовлятимуться брати документи, то ви можете їх відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Також, Ви можете відправити документи (оригінал заяви та нотаріальні копії документів) до військкомату Укрпоштою цінним листом із описом вкладення до моменту візиту до військкомату.

У вас залишаться документи, які Ви надіслали до військкомату, опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну у вас підставу для звільнення від мобілізації та те, що Ви просите вас не мобілізовувати.

На мою думку, краще попередньо направити документи поштою.

Відстежувати чи військкомат отримав ваші документи Ви зможете тут: https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html .

 

Зверніть увагу, обов’язку йти до військкомату без отримання повістки немає.

 

Чи може мені прийти на підприємство від місцевого військомату повістка (виклик)?

Та чи можуть вони мене призвати?

 

В ідеалі, повістку має виписувати той військкомат, де людина стоїть на обліку.

Якщо ж так станеться, що місцевий військкомат надішле Вам повістку, то Ви можете надіслати (надати) їм документи щодо відстрочки.

Мобілізувати Вас можуть лише за вашою згодою.

 

Чи маю я право не проходити медичний огляд ? А тільки здати документи для отримання відстрочки ?

 

Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

«Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.».

Тобто, військкомат має право направити на проходження ВЛК.

Водночас, Ви можете спробувати пояснити, що немає сенсу направляти Вас на ВЛК, оскільки Ви всеодно не підлягаєте мобілізації.

 

Які я повинен отримати документи про те, що вони документи оформили та який документ мені повинні дати що засвідчує про те що отримав відстрочку від мобілізації?

 

Про надану відстрочку Ви можете просити зробити запис у військово-обліковому документі або надати вам довідку про те, що вам надали відстрочку.

 

В яких моментах у військоматі мені потрібно звернути Увагу, щоб вони нічого не упустили ?

 

Потрібно зафіксувати факт надання документі на відстрочку.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкразого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram