Чи можливо що людина мобілізована без її присутності

Доброго дня
Ситуація наступна. Людина - офіцер запасу (кафедра в 1995-1996рр), в АТО не був, жодного стосунку до армії після закінчення кафедри немав. На початку АТО в 14му принесли з ЖЕКу якийсь папірець (не знаю що це було, не збереглось), і сказали чекати виклику. Потім десь за рік часу виклик не вдався, хоча спроби були. ВЛК тоді не проходив (і не просили), востаннє був на комісії ще в 1998. Під розпис більше ніколи нічого не отримував, і жодних наслідків і спроб людину знайти тоді не було.

Після 2402 була спроба викликати людину телефоном, але за`язок обірвався на середині (реально, не іронія), більше сеансів зв`язку не було.
Була в пошт скриньці повістка десь через місяць, її "видуло вітром", більше жодних сигналів. Жодних візитів чи спроб вручити щось під розпис - не було.
Оскільки людина має законну підставу не підлягати мобілізації (дружина має групу, вже давно і пожиттєво), то він і не особливо "париться".
Одне питання - чи не може бути так що людина ніби як в них вже вважається мобілізованою ДО прийому оцієї зміни в Закон згідно якої інвалідність дружини/чолвоіка стала причиною? Тобто без влк, без фізичної присутності, і всіх решта процедур - просто "мобілізували", і це відбулось в їх паперах ДО змін, згідно яких в людини з`явилась підстава не мобілізуватись.
І які Ви рекомендуєте кроки, щоб закрити дане питання?

Дякую

п.с.
Людина живе по реєстрації, цілими днями вдома, знайти його легко.

11.03.2023 14:10 1680

Консультація виконавця

Доброго дня.

По суті заданих питань

Одне питання - чи не може бути так що людина ніби як в них вже вважається мобілізованою ДО прийому оцієї зміни в Закон згідно якої інвалідність дружини/чолвоіка стала причиною? Тобто без влк, без фізичної присутності, і всіх решта процедур - просто "мобілізували", і це відбулось в їх паперах ДО змін, згідно яких в людини з`явилась підстава не мобілізуватись.

Ні, таке неможливо(з наведених Вами вище обставин), навіть в сьогоднішіх реаліях, так не відбувається та той факт, що у поштовій скринці була повістка цьому підтвердження. ТЦКСП (військкомат) намагався Вас викликати для виконання обовʼязку щодо військового обліку(уточнення даних та проходження медичного обліку), на що дійсно мають право.

Відповідальність за неявку за такою повісткою адміністративна(ст. 210-1 КУпАП(3400 -5100 грн. + можливість адміністративного затримання з метою доставки до ТЦКСП(ч.3 ст.38 ЗУ "Про військовий обовїязок та військову службу")), однак виклик по телефону та поштою(не рекомендованим листом(цінним листом) під вручення) не є належним врученням повістки, тому Ви порушили тільки військовий облік(ст.210 КУпАП(850-1700 грн.)).

Для мобілізації Ваша явка обовʼязкова, оскільки відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 перед призовом на мобілізацію обовʼязково проводиться медичний огляд ВЛК(навіть формально необхідно скласти акт огляду та довідку ВЛК(Додаток №4 до Положення)), та Ви повинні надати свій військово обліковий дкумент або оновити його. Рішення про мобілізацію повинно бути доведено у формі повістки на відправку під Ваш  особистий підпис, така повістка видається після проходження медичного огляду ВЛК, і навіть, якщо ВЛК було підроблено, то Вам не надали повістку на відправку та мобілізувати Вас не могли.

Якщо ж навіть прийняли рішення про мобілізацію, та Ви не зʼявились, то передбачена кримінальна відповідальність за ст 336 Кримінального кодексу України(ухилення від призову під час мобілізації), та скоріше вже б було відкрито кримінальне провадження, однак склад злочину відстуні, оскільки під підпис Ви не отримували жодної повістки та ВЛК не проходили, та починаючи з 15 березня 2022 року маєте підставу для звільнення від призову.

Кримінальна відповідальність за ст.337 ККУ(ухилення від військового обліку), оскільки склад злочину відсутній при відсутності врученого письмового повідомлення - попередження про кримінальну за порушення військового обліку від керівника ТЦКСП.

І які Ви рекомендуєте кроки, щоб закрити дане питання?

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Про це також свідчить, правозастосовна практика. За відсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останньої у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку – відсутні дані про доведеність винності особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК. - рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р. (https://verdictum.ligazakon.net/document/87424193)

Ураховуючи вищевикладене, така повістка(залишена у поштовій скринці(дверях), виклик по телефону, вручення через родичів,) не є врученою та правомірною, а тому не породжує юридичних наслідків та відповідальності, тому явка за такою повісткою не обов'язкова. 

Ведення та реєстрація військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 30 грудня 2022 р. № 1487 (далі – Постанова, Порядок) - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-п#Text.

Відповідно до пп.8 п.1 Додатку №2 Постанови, Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинніособисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

Відповідно до ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", призовники, військовозобов'язані, резервісти у разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (знаходження), освіти, місця роботи , посади зобов'язані особисто у семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Відповідно до п.3.2 Положення Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі-Положення)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show /z1109 - 08#Text), військовозобов'язаний проходить медичний огляд раз на 5 років.

Таким чином, Ви не зобовʼязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, крім військового обліку (є обов'язок проходити медичний огляд ВЛК надавати інформацію про зміну особистих даних), та надати документи на підтвердження Вашої підстави виникає не тільки після вручення повістки, але і з 30 грудня 2022 року протягом 7 ми днів з моменту виникнення такої підстави відповідно до ст.23 Закону(не подання цих відомостей у зазначений термін може привести к притягнення за ст.210 КУпАП). Але слід зазначити, що цю норму Ви і так порушили, тому необхідно дивитись за обставинами, якщо Вам видали повістку, тоді необхідно пройти ВЛК, можливо сплатити штраф(850-1700 грн. за ст 210 КУпАП) та подати заяву на відстрочку.

Документи на підтвердження Вашої підстави:

1.Документ, що підтверджує інвалідність дружини

довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о 

або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

або

пенсійне посвідчення 

або

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги від- повідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» 

або

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозді- лом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради 

2. Свідоцтво про шлюб

3. Паспорти громадян України та ІНН.

4. Військово-обліковий документ

5. Довідка про склад сімʼї(місце проживання) Вас з дружиною(у разі наявності - не обовʼязково(за Законом не вимагається)). 

Порядок дій

При отриманні повістки(або для отримання відстрочки), Ви зʼявляєтесь до ТЦКСП та подаєте заяву про отримання відстрочки та вищенаведені документи додаєте до заяви(про отримання відстрочки),  заяву друкуєте у двох примірниках та підписуєте. До надрукованої заяви, до одного примірника надаєте пакет документів(засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: "Згідно з оригіналом дата підпис прізвище та ініціали(крім паспорту та коду Вашої матері), за вимогою надасте оригінали для огляду. Другий примірник залишаєте без документів. Два примірники подаєте у відділ діловодства (канцелярії або відділу вхідної кореспонденції, та просити поставити на Вашому екземплярі позначку про отримання та реєстраційний номер.

Відмовити не мають з таких підстав

Відповідно до ст.7 ЗУ "Про звернення громадян", забороняється відмова у прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну приналежність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення.

Відповідно до п.2 Постанови КМУ від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-п#Text) На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.

Однак у разі відмови можете надіслати поштою цінним листом із описом. У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів. 

Слід зазначити, що заяву, можливо надати і поштою, але все одно при отриманні відповіді необхідно буде зʼявитись та надати оригінали документів та пройти ВЛК(за необхідністю)).

Відповідно до п.3.2 Положення Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі-Положення)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show /z1109 - 08#Text), військовозобов'язаний проходить медичний огляд раз на 5 років. Таким чином, військовозобов'язані повинні проходити медичний огляд раз на 5 років і якщо Ви не проходили огляд протягом останніх 5 років, то Вам видадуть направлення на проходження медичної комісії ВЛК. Однак для того, щоб не було проблемних питань, зокрема видання після проходження повістки на відправлення, необхідно письмово надати заяву про надання відстрочки з документами, що підтверджують звільнення, як зазначено вище. Проходження ВЛК, не є проблемою та визначення Вас придатним не означає призов, оскільки Ви є звільненим від мобілізації відповідно до абз. 11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text).

Якщо ТЦКСП видає повістку на відправку(рішення про мобілізації), то Ви повинні надати пояснення та  відмовитись від такої повістки з посиланням на раніше подану заяву і документи, оскільки Ви звільнені від мобілізації з проханням скасувати таке рішення про мобілізацію(практики такої зараз  значно менше) та від призову відмовлятись, оскільки склад злочину за ст. 336 КК України відсутній при наявності підстави для звільнення від мобілізації(ухилення не можливо при наявності звільненн від мобілізації).

Стосовно відповідальності за порушення військового обліку

За своєчасне непроходження медичного огляду ВЛК(раз на 5 років), несвоєчасно повідомлення даних(в т.ч. про наявності підстав для звільнення від мобілізації) передбачено адміністративну відповідальність згідно зі ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, Ви можете бути оштрафовані у сумі від 850 до 1700 грн. Слід зазначити, що до відповідальності Вас зможуть притягнути за особистої явки до ТЦКСП після складання постанови у Вашій присутності.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram