Зняття з обліку за рішенням ДМС.

Доброго вечора, ви відправляли запит до мене за цим питанням нещодавно, гадаю, що прочитали історію, хотів би вислухати і вашу відповідь, по можливості з Вами поспілкуватись у мессенджері, якщо це можливо.

Я, призовник, 20 років, є відстрочка студента. Наприкінці жовтня 2022 року подав документи на виїзд на ПМП до Словаччини.

25.01.23 на руки отримав рішення ЦМУ ДМС (Центральне міжрегіональне управління Державної міграційної служби від 18.01.23., що дозволяє виїзд.

Для виїзду необхідно знятись з реєстрації з місця проживання. Без зняття з військового обліку це неможливо.

31.01.23 На вимогу ЦНАП (центр надання адмінпослуг) Дарницького району звернувся до юридичного відділу Дарницького РТЦК та СП із заявою про зняття з обліку у зв`язку з виїздом на постійне проживання до іншої країни відповідно до ПКМУ №1487 від 30.12.22 п.29,53 та аб.2 п.5 ст. 37 про «військове зобов`язання та службу».
Де у грубій формі мені відмовили навіть у подачі заяви, без аргументації законами та НПА, також вимагали документи та підстави, які не передбачені законодавством, законодавство та причини з яких я знімаюсь з обліку дивитися відмовилися

02.02.23 Пішов до відділу діловодства Дарницького РТЦК та СП (військкомат) і таки подав заяву про зняття з військового обліку, але мені дали зрозуміти, що буде відмова.

Того ж дня я пішов у військову службу правопорядку м. Києва і написав заяву на Дарницький РТЦК та СП та його юристів, де сказали, що цей військкомат постійно щось порушує.

07.02.23 У Дарницькому РТЦК та СП зареєстрував скаргу на юристів за недотримання законодавства України.

20.02.23 Поштою отримав лист від військової служби правопорядку м. Києва. Де у розмитій формі вони попросили Дарницький РЦТК і Сп виконувати діюче законодавство.

Цей лист направлений також у Дарницький РТЦК та СП, керівництву.

Нещодавно отримав відповідь, що Без "додаткових підстав для зняття з обліку" безпосередньо знімати відмовляються, що суперечить законодавству, де не вказано жодного додаткового необхідного документу. Але все ж таки як додаткову підставу маю словацьке ВНЖ, хоча це й не пов’язано. Вважаю, що дії РТЦК у даному випадку незаконні та необґрунтовані. Хотів би зрозуміти, що робити далі, окрім звернення до суду. Дякую.

12.03.2023 22:42 848

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1871
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Ви отримали рішення ЦМУ ДМСУ про оформлення документів для виїзд за кордон на постійне проживання, отже наступний крок- звернення до ЦНАПу для  зняття з реєстрації місця проживання. В свою чергу, ЦНАП зможе зняти Вас з реєстрації місця проживання тільки після того, як Ви надасте документ про зняття з обліку в своєму ТЦК.

При вирішенні питання щодо зняття з військового обліку, ТЦК керується Законом України "Про військовий обов'язок та військову службу". У відповідності до статті 37 Закону, Зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають громадяни України:

а) які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;
б)  які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;
в) які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;
г) в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України.

Тепер детальніше по всім вказаним пунктам:

- Ви вибуваєте на нове місце проживання за кордон, в той час як пункт а) лише для тих, хто змінює місце проживання в межах України;
- Ви не працівник НПУ, ССО, ДБР, БЕБ, тому пункт б) неможливо застосувати;
- Ви тільки маєте намір вибути за межі України, в той час як цей пункт тільки для тих, хто вже вибув;
- у Вас немає рішення МОУ або СБУ або СЗР, тому пункт г) також неможливо застосувати.

Виходячи з вищевказаного, відмова ТЦК у знятті з обліку - цілком законна. Законом не передбачено зняття з обліку на підставі майбутнього виїзду на постійне місце проживання за кордон. 

В зв'язку з цим я не погоджуюся з висновками, наданими Вам в попередній консультації, і вважаю що скарги в ГШ ЗСУ та/або позовна заява в суд не призведе до бажаного результату. Генштаб напише відписку, що це не їхня компетенція, а суд відмовить на підставі ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу".

Щодо отриманої відповіді від військової служби правопорядку м. Києва, де вони попросили Дарницький РЦТК і СП виконувати діюче законодавство, то в даному випадку тут не малося на увазі що ТЦК повинен зняти Вас з обліку, а мова йшла що працівники Дарницького РЦТК і СП повинні надати Вам письмову відповідь, а не відмовляти в усній формі.

Які варіанти вирішення проблеми: 

1. Звернутися з заявою до Міністерства оборони України з проханням надати рішення про дозвіл на знятт з військового обліку (як це передбачено абзацом 5 пункту 2 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"). До заяви прикріпити копії всіх наявних документів, що є зараз на руках - включаючи довідку про відстрочку, наказ на зарахування на денну форму навчання, рішення ДМСУ про оформлення документів для виїзд за кордон на постійне проживання, відмову ТЦК та інші. 

2. Звернутися до мене на ел. пошту ddmitr@ukr.net - необхідно дещо з'ясувати, і тоді за певних обставин я підкажу ще один дієвий варіант. 

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram