Сплата ПДВ за товарами ТОВ, проданими після переходу на загальну систему оподаткування

ТОВ за системою оподаткування - на єдиному податку за ставкою 2%, без ПДВ отримало товари за накладними до 01 числа місяця. ТОВ на 01 число місяця має залишки товарів поставщиків (у т.ч. за багатьма є ПДВ, але ТОВ ене платник ПДВ при продажу).
З 01 числа місяця ТОВ змінює систему оподаткування на загальну, у т.ч. ПДВ та продає залишки товарів. Буде ли ТОВ після 01 числа , тобто після переходу на загальну систем мати налоговий кредит за товарами, що були на залишках ТОВ, отриманих у поставщиків раніше.

13.03.2023 00:07 997

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

В даному випадку має значення момент придбання товарів з ПДВ та система оподаткування ТОВ на дату такого придбання, оскільки підпунктом 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України передбачений порядок автоматичного відновлення правил нарахування та сплати ПДВ після завершення воєнного стану або повернення до попередньої системи оподаткування у платника ПДВ зберігається право на використання сум ПДВ, включених до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, за товарами чи послугами не реалізованими у період перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 відсотки, при обчисленні податкових зобов’язань з ПДВ у податковій звітності за перший звітний період після завершення дії воєнного, надзвичайного станів та подальші звітні періоди.

Тобто, якщо товари придбані до переходу 2% і на момент придбання ТОВ було платником ПДВ то після повернення на загальну систему з ПДВ ТОВ має право на отримання податкового кредиту за товари придбані до переходу на 2%.

В такому випадку, дані рядка 21 податкової декларації з ПДВ за останній звітний період до переходу на спрощену систему оподаткування підлягають перенесенню до рядка 16.1 «Від’ємне значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду» за перший звітний період після завершення дії воєнного, надзвичайного станів.

Якщо ТОВ - платник єдиного податку за ставкою 2 % придбавав товари з ПДВ, які залишились не проданими після завершення воєнного стану або якщо ТОВ придбало товари до переходу на 2% при цьому не було платником ПДВ, то після переходу на загальну систему оподаткування ПДВ, не має права на податковий кредит з ПДВ за такими товарами. Тобто, в такій ситуації у платника відсутні підстави для формування податкового кредиту при придбанні товарів у період перебування на спрощеній системі оподаткування або на системі без сплати ПДВ, і відповідно, після переходу на загальну систему оподаткування та відновлення реєстрації платника ПДВ за такими придбаними товарами, які не продані в період застосування спрощеної системи оподаткування, податковий кредит не відновлюється.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram