Діяльність ФОП по виготовленню печаток

Я як ФОП займаюсь виготовленням печаток для юр. осіб. У мене замовляють печатки адвокати, нотаріуси, ФОП, ТОВ, Благодійні організації та фонди, військові частини, державні установи і т.д. Чи маю я вимагати уставні документи для виготовлення печаток, якщо так то в якому вигляді вони мають бути, як і де я маю їх зберігати і як довго і т.д. І навіть якщо мені відправляють документи а потім людина використає цю печатку і порушить закон, чи несу я за це відповідальність? Як мені вести свою підприємницьку діяльність згідно чинного законодавства України щоб у разі підробки документів покупцем до мене не було ніяких питань?
П.С. Особливо цікавить чи можу я виготовляти печатки для військових частин, благодійних організацій, благодійних фондів та державних установ. Якщо так то що мені потрібно вимагати від клієнтів для виготовлення таких печаток?

13.03.2023 16:20 690

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
724 відгука (723 +) (1 -)
Консультацій: 1841
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Дійсно, при здійсненні підприємницької діяльності в сфері виготовлення печаток не слід забувати про статтю 358 Кримінального кодексу України (ККУ): Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів. До вас може звернутися особа, яка по закону не має права на отримання печатки, і таким чином ваша діяльність з виготовлення печатки буде розцінена як виготовлення підроблених печаток, штампів з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або їх збут, а отже в залежності від наслідків, буде застосована або 1 або 2 частина статті 358 ККУ, і мінімальне покарання - це штраф 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а максимальне покарання - обмеження волі на строк до трьох років.

Таким чином, враховуючи специфіку Вашої роботи, слід враховувати всі можливі ризики щоб убезпечти себе та свій бізнес.

 Що для цього необхідно:

1. Слід пам`ятати, що виготовлення печаток та/або штампів можливе в разі: 

- реорганізації або зміни найменування підприємства, установи, організації;
- утворення, зміни найменування структурного підрозділу підприємства, установи, організації;
- втрати, викрадення, зношення, пошкодження печатки підприємства, установи, організації.

В кожному з вищевказаних випадків потрібно надати документальне підтвердження.

Якщо це втрата чи викрадення - то попередньо керівник підприємства, установи, організації повинен звернутися з відповідною заявою до органів поліції. Поліція реєструє заяву, і керівник при зверненні до Вас для виготовлення нової печатки надає докази реєстрації заяви в поліції. Наприклад, одним із таких документів може бути постанова про відмову у порушенні кримінальної справи. Також керівник повинен надати Вам зразок відбитку (або копію документу) з попередньою - втраченою чи викраденою - печаткою. Це робиться для того, щоб нова печатка відрізнялася за своїм дизайном від втраченої (викраденоЇ).

Якщо це пошкодження (зношення): зараз непотірбно брати дозвіл МВС на знищення печаток, тому підприємство, установа, організація самостійно утилізує свою печатку, а Вам надають лише відповідний документ про знищення печатки. Наприклад: протокол засідання комісії щодо установлення факту пошкодження (зношення), та/або Акт знищення пошкодженої (зношеної) печатки.

2. Необхідно вести журнал контрольних відбитків. Журнал повинен бути прошитий, з пронумерованими сторінками та скріплений печаткою на окремому аркуші. В ньому є записи: відбиток виготовленої печатки; дата виготовлення; замовник; підстави для виготовлення. Приблизний зразок такого журналу можете побачити за посиланням Про затвердження Інструкції про ... | від 03.03.2014 № 244 (rada.gov.ua) (додаток 2 до Інструкції).

3. Перед виготовленням печатки зацікавлена особа повинна надати докази: наприклад, витяг з Держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

4. Звернутися до вас може або особисто керівник підприємства, установи, організації, або ж уповноважена особа. Якщо це уповноважена особа, то її повноваження повинні бути підтверджені довіреністю. Така ж сама процедура повинна бути при видачі готової печатки: Ви віддаєте початку або керівнику або уповноваженій особі за довіреністю. 

5. Всі ці дії Ви повинні реєструвати в журналі контрольних відбитків: особа, якій видаєте печатку - повинна розписатися в отриманні. Ви ж обов`язково зберігаєте копії документів: копія довіреності, копія витягу з Держреєстру тощо.

- Чи можу я виготовляти печатки для військових частин, благодійних організацій, благодійних фондів та державних установ? - так, можете.

- Чи маю я вимагати уставні документи для виготовлення печаток? - обов`язково. Ви залишаєте у себе копії цих документів.

- Де їх зберігати? - там, де Ви зберігаєте свої документи щодо здійснення підприємницької діяльності. В любому місці, але так щоб на вимогу правоохоронних органів Ви змогли їх надати.

- Якщо потім людина використає цю печатку і порушить закон, чи несу я за це відповідальність? - ні, Ви не несете відповідальності.

 - Як мені вести свою підприємницьку діяльність згідно чинного законодавства України щоб у разі підробки документів покупцем до мене не було ніяких питань? - якщо маєте на увазі ситуацію, коли за підробним витягом з Держреєстру до вас звернулися і отримали печатку, то в даному випадку Ви не експерт, Ви не можете "на око" визначити підробку, якщо тільки вона не дуже явна, тому покарання відсутнє.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram