Видача повісток

Я проживаю в районі який був об`єднаний з іншим. Місцевий центр комплектування став відділом центру комплектування в м.Мукачево . Якщо мені вручають повістку, коли я буду у справах в місті з вимогою прийти в центр комплектування до якого я не приписаний то які мої дії? Така повістка буде законною?

16.03.2023 09:37 1334

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до реорганізаційної реформи щодо утворення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки замість військоматів, деякі ТЦК та СП були об’єднані, розподілені або ліквідовані з правонаступництвом.

За наявними данними Мукачівської районної державної адміністрації на її адміністратиивно-територіальній одиниці знаходяться  Мукачівський РТЦК та СП (м. Мукачево), 1 відділ Мукачівського РТЦК та СП (смт Воловець), 2 відділ Мукачівського РТЦК та СП (м. Свалява). 

Функції і завдання ТЦК та СП залишилися незмінними. Тобто, навіть після перейменування назви ТЦК призовники та військовозобов’язані залишаються перебувати на військовому обліку за територіальною належністю.

Отже, вручати повістку від ТЦК, до якого Ви не приписані,  не повинні.
Вручення повістки не за місцем проживання є незаконною, оскільки облік військовозобов’язаних здійснюється за місцем реєстрації.

Якщо так станеться, то варто пояснити, чому Ви перебуваєте у тому чи іншому місці, повідомити, що перебуваєте на обліку в іншому населеному пункті. 

Якщо повістку все одно вручають, можна наполягати на складанні акту про відмову від її отримання. При цьому, також слід враховувати, що представники ТЦК не мають права направляти для проходження будь-яких дій у центри комплектування в іншій області, але можуть направити  до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для уточнення військово-облікових даних за місцем перебування на обліку, якщо події відбуваються на одній територіальній одиниці, тобто в одній області. 

Крім цього, Ви маєте право відмовитись від отримання повістки в рамках закону, якщо:

- у бланку невірно вказано ПІБ людини - є підстави вважати, що ця повістка адресована іншій особі;
- повістку вручає не уповноважена на це особа;
- на документі немає печатки ТЦКСП/підпису військового комісара;                                                                                    - бланк повістки старого зразка.

При відмові від повістки, потрібно озвучити причини, а уповноважені особи мають скласти акт про відмову. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram