Укладення договору між ФОП та ТОВ, якщо вони є однією і тією ж особою.

1. Юр.особа (ТОВ, діяльність послуги) 3-я група єдиного податку директор Іванов Іван Іванович. Він же Іванов Іван Іванович ФОП (діяльність послуги) 2-а група єдиного податку.
2. ФОП надає послуги ТОВ (договір з обох сторін підписаний однією особою Івановим Іван Івановичем)
3. Питання:
 Чи є порушенням законодавства така діяльність.
 Які наслідки такої праці: штраф, припинення діяльності та інш.
4. Відповідь повинна бути з посиланням на статі законодавства України.
5. Якщо це є порушенням законодавства України, чи є шляхи вирішення даного питання.

16.03.2023 18:49 2272

Консультація виконавця

Добрий вечір.

По суті заданих питань.

Чи є порушенням законодавства така діяльність.

Відповідно до ч. 3 ст. 238 Цивільного кодексу України(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text)(далі - ЦКУ) представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.

Таким чином, оскільки Ви є представником юридичної особи(директор) та укладаєте договір з самім собою, Ви дієте у своїх інтересах та на свою користь, тому укладення такого договору буде порушенням законодавства. 

Така ж позиція відображена у постанові КГС ВС від 19.01.2021 у справі N 910/12791/19(https://reyestr.court.gov.ua/Review/94287989), згідно з ч. 3 ст. 238 ЦКУ представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.Словосполучення "у своїх інтересах" слід розуміти таким чином, що представник не може вчиняти від імені особи, яку він представляє, правочин щодо себе особисто (тобто бути стороною цього правочину) або іншим шляхом на шкоду інтересам довірителя, в тому числі на користь інших осіб, включаючи і тих, представником яких він одночасно є.Зазначена норма права передбачає також добросовісність поведінки особи-представника, який діє від імені іншої особи на підставі довіреності або в силу своїх повноважень.Правочин завжди має вчинятися в інтересах сторони, яку представляють, незалежно від того, вчиняється такий правочин з перевищенням наданих представнику повноважень, чи без такого перевищення. З метою забезпечення інтересів цієї особи представнику заборонено вчиняти представницький правочин у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якоївін одночасно є.  адже інтерес різних сторін правочину не співпадає. Зокрема, у випадку укладення договору купівлі-продажу, інтерес продавця полягає у реалізації товару за найбільшу ціну, а інтерес покупця - за найменшу, інтерес продавця полягає у скороченні строків розрахунку, а покупця - у їх збільшенні, тощо.По суті, положення ч. 3 ст. 238 ЦКУ надають довірителю право визнати недійсним відповідний правочин, незалежно від того на яких умовах він укладений. На довірителя не покладається тягар доведення невигідності умов такого договору, його збитковості. Його укладення не в інтересах довірителя презюмується.

Які наслідки такої праці: штраф, припинення діяльності та інш.

Основним наслідком є визнання такого правочину недійсним заінтересованою стороною(контролюючий орган(за певними обставиними) або інші працівники ТОВ(учасники, засновники)), а наслідками визнання правочину недійсним може бути зупинення надання таких послуг та повернення оплати за цим договором, стягнення збитків, якщо такі були понесені у звязку з виконанням такого договору. Інших наслідків таке порушення немає, тому необхідно дивитись на склад учасників ТОВ та ризик перевірки контролюючими органами, оскільки при відстутності таких ознак наслідків можливо уникнути.

Відповідно до статті 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами 1 - 3, 5 та 6 статті 203 Цивільного кодексу УкраїниЗгідно із частинами 1, 2, 3, 5, 6 статті 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства; особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності; волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним; правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей. Правочин, вчинений представником з перевищенням повноважень, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов`язки особи, яку він представляє, лише у разі наступного схвалення правочину цією особою. Правочин вважається схваленим зокрема у разі, якщо особа, яку він представляє, вчинила дії, що свідчать про прийняття його до виконання. Наступне схвалення правочину особою, яку представляють, створює, змінює і припиняє цивільні права та обов`язки з моменту вчинення цього правочину (стаття 241 Цивільного кодексу України).

Якщо це є порушенням законодавства України, чи є шляхи вирішення даного питання.

 Згідно ч. 2 ст. 207 ЦКУ правочин, що здійснюється юридичною особою, підписується особами, уповноваженими на це його статутними документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства. Директор має право підписувати договори в силу закону.

Відповідно до ст.246 ЦКУ, довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

 Якщо в ТОВ є інші учасники(засновником), то можливо, щоб загальні збори своїм рішенням передали право на укладення договору третій особі, довіреність буде видавати директор, але в такому випадку він буде діяти вже в інтересах ТОВ.

Якщо в ТОВ, директор є єдиним учасником(засновником) ТОВ, то він може зробити рішення учасника та видати довіреність на іншу особу, але в цьому сенсу немає, оскільки все одно буде простежуватись порушення, але при такій ситуації можливо і не буде наслідків оскільки відсутні заінтересовані особи.

Також є альтернативний варіант, внести до статуту третю особу -посадову особу(з подальшою реєстрацію до ЄДР, як підписанта) , яка може підписати договір від імені юрособи.

__________________________________________________

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram