Маю ФОП за кордоном. Чи є він КІК? Чи потрібно звітувати?

Добрий вечір.

Відкрили в січні цього року підприємництво,  аналог  ФОП в Польщі. Це не юридична особа, не підприємство. Чи є це КІК, та чи потрібно про нього звітувати в України?

18.03.2023 18:20 3022

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 4 роки
702 відгука (701 +) (1 -)
Консультацій: 1855
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Ні, Ваш суб'єкт підприємництва відкритий в Польщі не може вважатися КІК, а тому, звітувати про нього в Україні не потрібно.

Так, згідно до ст. 39-2 Податкового кодексу, контрольована іноземна компанія (КІК)- будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи - резидента України або юридичної особи - резидента України відповідно до правил, визначених цим Кодексом.

Тобто, обов'язок звітувати виникає у резидента України ( фізичної/юридичної особи), яка володіє часткою ( або контролює іншими способами) компанію нерезидента України. 

Ознаки такого контрою передбачені п. 39-2.1.2. ПКУ, до них відносять:

якщо резидент України

володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

- володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

-окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Якщо Ви володієте 100% часткою в іноземній компанії, то відповідно Ви її  контролюєте, та це означає що Ви маєте звітувати про її наявність в Україні. 

Володіти часткою означає, що Ви здійнюєте впливу на відповідну частку голосів у вищому органі управління КІК (загальних зборах) та/або отримуєте частину прибутку ( дивіденди), приймаєте рішення, отримуєте активи від діяльності та/або після ліквідації чи припинення.

Тобто, за цими критеріями неможливо Ваш іноземний ФОП віднести до КІК. Адже приватний підприємець не має часток власності, та не має органів управління такого утворення, не отримуєте дивідендів від його діяльності тощо.

Проте, вказаною статтею також зазначено, що до КІК  може прирівнюватися іноземне утворення без статусу юридичної особи.

Утворення без статусу юридичної особи можуть включати, зокрема, але не виключно, партнерства, трасти, фонди, інші установи та організації, створені на підставі правочину або закону іноземної держави (території). До утворень без статусу юридичної особи прирівнюються особи - нерезиденти, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Тобто, утворення без статусу юр особи є: трасти, фонди, партнерства, організації, або інші утворення що зазначені в Постанові КМУ.

Такою  Постанови КМУ є Постанова  від 4 липня 2017 р. № 480 ( див. за посиланням: Про затвердження переліку органі... | від 04.07.2017 № 480 (rada.gov.ua)  яка визначає по кожній іноземній країні  організаційно правові форми утворень які підпадають під обов'язок сплачувати податок на прибуток ( і це дуже важливий момент, далі в консультації поясню чому). 

Відкриваємо Постанову, та дивимося в Республиці Польща це наступні утворення:

Республіка Польща

 komandytowa

S.K.

Партнерство з обмеженою відповідальністю

Limited Partnership

 partnerska

Професійне партнерство

Professional Partnership

 komandytowo-akcyjna

S.K.A.

Акціонерне партнерство з обмеженою відповідальністю

Partnership Limited by Shares

 jawna

S.J.

Повне партнерство

General Partnership

 prawa cywolnego

S.C.

Просте партнерство

Civil Partnership

 z    Komandytowa

Sp.zo.o.S.K.

Партнерство з обмеженою відповідальністю

Limited Partnership

 z    Jawna

Sp.zo.o.S.J.

Повне партнерство

General Partnership

Приватний підприємець - "jednoosobowa działalność gospodarcza" не підпадає до вказаного переліку який за організаційною формою має статус утворення або юридичною особою та є платником податку на прибуток ( які сплачують підприємства).

Також необхідно зазначити якщо Ваш  іноземний суб'єкт господарювання (приватний підприємець) не є платником податку на прибуток за кордоном, то цей фактор також виключає можливість віднести його до КІК.

А тому, повідомляти про Ваш статус підприємця в Польщі в податкові органи України, а також звітувати про КІК не потрібно.

Якщо у Вас виникли дадаткові питання або уточнення, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram