Виїзд за кордон багатодітного батька

Чи має право виїзду за кордон та звільнення від військової служби багатодітний батько, коли одній з трьох дітей виповнилося 18 років але вона ще навчається, відповідно є на утриманні.

19.03.2023 06:46 842

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий ранок.

На жаль, факт утримання однієї з трьох дітей, яка вже досягла повноліття (18 років), не дає військовозобов'язаному права на відстрочку від призову під час мобілізації та перетину кордону.

Так, право на відстрочку мають військовозобов'язані на утриманні яких є троє та більше дітей віком до 18років. Щодо повнолітніх дітей, Закон також звільняє від призову тих військовозобов'язаних, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

Тобто, тільки факт утримання повнолітної дитини з інвалідністю І/ІІ групи  дає право на відстрочку. 

Згідно з абз. 4 та 8 частини 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (див. за посиланням: Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

-жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

-жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

 Ваш випадок на жаль не надає права i на перетин кордону.

Згідно з  Правилами  перетинання кордону (див. за посиланням:Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

право на перетин передбачений для батьків повнолітньої дитини яка є особою з інвалідністю І або ІІ групи (абз. 7 п. 2-1 Правил) 

За пунктом 2-6 Правил, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

Вказане положення передбачає право виїзду тих чоловіків, які не підлягають призову під час мобілізації ( в тому числі батькам на утриманні яких перебувають діти віком ДО 18 років).

Таким чином, за нормами  законодавства,  оскільки на Вашому утриманні немає  троє та більше дітей віком до 18 років,  Ви підлягаєте мобілізації, а тому права на перетин кордону не маєте. 

Можливо у Вас є право на відстрочку за іншими підставами, звертайтеся, розглянемо варіанти marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram